Menu

'En nu ga ik het helemaal anders doen…’

woensdag 17 augustus 2016

Zojuist las ik dat de helft van de Nederlanders last heeft van de zogenoemde ‘post-vakantie dip’. Slechts een kleine meerderheid gaat na de zomervakantie met plezier naar zijn werk. 46 procent gaat met tegenzin, zo blijkt uit onderzoek van Synovate. Dit gevolgd door een bericht over National Relaxation Day, een dag in Amerika om zonder schuldgevoel op de bank te zitten. Let wel, mits je een dag vrij bent. Je zou toch haast gaan denken waar we in godsnaam mee bezig zijn.

Zelf ben ik net een week terug op Nederlandse bodem. Negen dagen lang stond ik met een gelukzalige glimlach op mijn surfboard, op de prachtige golven aan de westkust van Portugal. Eénmaal in het vliegtuig, terug naar Nederland, werd ik overvallen door een gevoel van ongemak, lusteloosheid en misschien zelfs een tikje zwaarmoedigheid. Vragen zoals ‘Ben ik nog wel gelukkig met mijn bestaan in Nederland?’ of ‘Zal ik een nieuw leven beginnen in Portugal?’ komen in mij op. Hersenspinsels zoals ‘Ik word surfleraar’ of ‘Ik begin een koffiebar aan het strand’ laten me maar niet met rust.

Doen we dan echt iets verkeerd of hoort die beruchte post-vakantiesyndroom er ‘gewoon’ bij? De manier waarop Actieve vakantiewe zo halsreikend uitkijken naar het weekend of sterk terug verlangen naar onze vakantiebestemming heeft volgens onderzoekers alles te maken met de manier waarop we tegen ons werk in het algemeen aankijken. Vaak ligt de werkdruk hoog, werk en vrije tijd staan lijnrecht tegenover elkaar. Plezier en ontspanning zouden ook in het werk gevonden moeten worden en zelfontplooiing en ambitie in vrije tijd. Alleen zo ontstaat er een gezonde balans.

De kunst van het ontspannen

Vakantie doet ons goed. We zijn gelukkiger, gezonder en meer ontspannen dan wanneer we gewoon thuis blijven. Na een jaar vol werk, sprintend naar huis om snel te eten om vervolgens naar de sportschool te gaan, besefte ik tijdens mijn vakantie al te goed dat ik op dat moment inderdaad gelukkiger rondliep. Maar is dat dan ons bestaan? Ons alleen op en top voelen tijdens die 2, 3 of, doe ’s gek, misschien 5 weken vakantie per jaar? Lukt het ons eigenlijk nog wel, ontspannen? En hoe doen we dat dan? Of zijn we het misschien verleerd?

Aan het roer van je leven

Inmiddels ben ik mijn vakantiedip te boven. En ja, ik ben gewoon weer aan het werk en heb mijn dagelijks bezoek aan de sportschool weer opgepakt. De gedachtes over emigratie hebben plaats gemaakt voor nieuwe doelen, zowel op persoonlijk als zakelijk vlak. En juist door de tijdelijke verlossing van verplichtingen (vakantie) zijn deze doelen duidelijk geworden. Ik ben volledig vrij om zelf keuzes te maken, ik sta zelf aan het roer van mijn leven. Niemand die mij dwingt om iedere dag naar kantoor of de sportschool te gaan. Dus waarom een post vakantie-dip terwijl jijzelf diegene bent die bepaalt hoe je jouw leven indeelt.

Plan de campagne

Na een korte vakantiedip, beleefde ik afgelopen weekend opnieuw dat gelukzalige gevoel dat ik had in Portugal. Met mijn surfplank op de golven langs de kust van Domburg. Eén van mijn nieuwe doelen op persoonlijk gebied: goed leren surfen. Want waarom doen we bepaalde activiteiten alleen tijdens een vakantie? Geniet van dat Franse stokbroodje brie in de Nederlandse zon, slenter door de steegjes van je eigen stad en vang die zonnestralen op door tijdens de lunch even naar buiten te gaan.

Bijkomen in PortugalMakkelijk gezegd dan gedaan? Onzin, de keuze is aan jou. Je kunt blijven ontkennen maar ook die hersenspinsels tijdens jouw vakantie verder uitwerken. Was het slechts een vakantiedip en ben je tevreden? Prima, niets meer aan doen. Maar komen bepaalde gedachtes iedere keer opnieuw naar boven tijdens een vakantie? Schrijf ze op maar blijf realistisch. Stel jezelf een aantal nieuwe doelen die je energie geven.

Checklist ‘Hoe voorkom ik een post-vakantie dip’

  • Buitenlucht is gezond

Gemiddeld zijn we op een doorsnee werkdag een halfuurtje buiten. Op vakantie liggen we uren op het strand of struinen door de bossen. Alleen al het zien van groen werkt stressverlagend en door de grote hoeveelheid daglicht die we vangen voelen we ons vrolijker en slapen we beter.

  • Jij bepaalt

Deadlines, bevelen en richtlijnen: vaak kom je hier niet onderuit in je werk. Maar jij bepaalt of je zin hebt om een boek te lezen of naar die verjaardag gaat. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat een gevoel van autonomie positief werkt op ons functioneren en welzijn.

  • Kijk eens door een andere bril

Beschouw werk niet als een tegenpool van je vrije tijd. Wanneer je je op je werk gedeeltelijk kan ontspannen, heb je in je privéleven meer energie. Breid je sociale contacten op de werkvloer uit. Een babbeltje bij de koffiemachine, het besluit om geen mail te sturen maar even langs te lopen of samen pauze te houden, allemaal momenten van ontspanning.

  • Jouw ritueel

Misschien trek jij gelijk je joggingbroek aan wanneer je thuiskomt na een lange werkdag. Of loop je een rondje door de tuin. Door dit soort rituelen laat je het werk van je afglijden, het werkt ontstressend. Het maakt niet uit wat je doet, als het maar voor jou werkt.

  • Plan je volgende vakantie

We zijn goed in uitstellen. Eigenlijk komt het nooit echt uit door projecten op de werkvloer of een collega die in dezelfde periode op vakantie gaat. Prik een periode voor jouw vakantie en de voorpret start direct. Waar ga je naartoe? Wordt het een avontuurlijke reis of een luiervakantie? Niet heel erg vervelend om daar alvast over na te denken.

Kyra Joosen

Ik ben Kyra Joosen, communicatie specialist bij uitzendbureau Actief Werkt! Naast het schrijven over de  uitzendbranche en alles wat daarbij komt kijken, ben ik o.a. ook verantwoordelijk voor de interne- en arbeidsmarktcommunicatie