Menu

Toegang tot een hypotheek voor flexwerkers

donderdag 8 december 2016

Onze arbeidsmarkt wordt flexibeler. ZZP-ers, payrollers, uitzendkrachten en andere flexwerkers Een hypotheek ook voor flexkrachten maken een steeds groter deel uit van de werkzame beroepsbevolking. Het is belangrijk dat parallel aan deze ontwikkeling zekerheden ook toegankelijk worden voor deze groep werkenden. Binnenkort wordt een belangrijke stap gezet. 

Actief Werkt! en acht andere uitzendorganisaties sluiten zich per 1 januari 2017 aan bij de perspectiefverklaring. Deze verklaring moet uitgroeien tot de marktstandaard voor flexmedewerkers die een huis willen kopen. De verklaring wordt door de grootste hypotheekverstrekkers geaccepteerd met daarbij de mogelijkheid van een Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het gaat om ABN AMRO, Aegon, BLG Wonen, Florius, ING, Obvion, Rabobank, Regiobank en SNS. 

Brancheorganisatie ABU is verheugd over deze uitbreiding. Directeur Jurriën Koops: "Deze stap is van grote betekenis voor flexkrachten in Nederland. Veel mensen met een flexibel contract zijn in de toekomst prima in staat om voldoende eigen inkomen te vergaren. Dan is het niet meer dan logisch dat ook zij toegang hebben tot een hypotheek en een eigen woning. Tot nu toe was dit lastig. De geldverstrekkers slechten deze drempels door te kijken naar inkomenszekerheid in plaats van baanzekerheid. De verklaring draagt op die manier bij aan de zekerheid vna uitzendwerk."

Hoe werkt de Perspectiefverklaring?

De Perspectiefverklaring kijkt naar de toekomstige mogelijkheden van de flexkracht om een inkomen te vergaren. De verklaring is gebaseerd op een analyse van de arbeidsmarktpositie van de aanvrager. Geldverstrekkers hechten ook waarde aan het eigen oordeel van uitzendbureaus om de toekomstige inzetbaarheid van de uitzendkracht te beoordelen. Daartoe behoort een kritische blik op het cv, werkervaring, referenties, eerdere beoordelingen en persoonlijke gesprekken. Uitzendkrachten moeten minimaal een jaar via het uitzendbureau aan het werk zijn om een beroep te kunnen doen op de Perspectiefverklaring. 

 

Verdere uitbreiding in het verschiet

Na het eerste kwartaal in 2017 vindt een evaluatie plaats. Bij goed resultaat kunnen alle uitzendbureaus in Nederland aansluiten en kunnen ook andere geldverstrekkers deelnemen aan de Perspectiefverklaring. De verklaring wordt verder ondersteund door de Nederlandse Vereniging van Banken en de Inteligence Group. 

Wendy Konings is als Senior Flexadviseur bij Actief Werkt! betrokken. Ze is blij met deze onwikkeling: "We willen de beste oplossingen bij werkgevers, maar altijd in combinatie met goed werkgeverschap. Dat is nu weer een stap dichterbij."

Wilt u meer informatie?  Neem dan contact op met Wendy Konings op telefoonnummer 076-5302060 of per mail: wendy.konings@actiefwerkt.nl

 

Meer over Actief Werkt!