Menu

Het voeren van een sollicitatiegesprek

 

Een sollicitatiegesprek is altijd spannend, aangezien er veel vanaf hangt. Wij van uitzendbureau Actief Werkt! helpen je met 5 tips over waar je op moet letten bij het voeren van een sollicitatiegesprek..


Actieve houding

Ondanks je zenuwen is het belangrijk om zo goed mogelijk te luisteren naar wat je gesprekspartner zegt. Zit goed rechtop, met een open houding (dus liever niet met de armen over elkaar), en speel in op het gesprek en de vragen die gesteld worden. Belangrijk is om ook zelf vragen te stellen en het sollicitatie gesprek goed voor te bereiden, [link naar artikel over voorbereiden] zodat je laat zien dat je echt interesse hebt. Bereid deze vragen al wel voor het sollicitatiegesprek voor door je goed in te lezen in de functie en de organisatie.

Wat trek je aan?

Het is altijd goed er verzorgd uit te zien. Het is dus altijd belangrijk dat je kleding en haar schoon en niet rommelig zijn. Het is goed om je kleding af te stemmen op het bedrijf waar je solliciteert. Probeer via de site of via mensen die het bedrijf kennen te achterhalen of mensen er formeel of juist casual gekleed zijn. Als je er niet achter komt kun je het ook vragen, bijvoorbeeld. bij het afspreken van het gesprek. Het toont aan dat je je bewust bent van het belang van een goede indruk.


Stiltes

Even nadenken voordat je een antwoord geeft, is niet erg. Soms is dit zelfs slimmer dan direct een antwoord geven. Onthoud dus dat stiltes echt geen ramp zijn. Herhaal de vraag of geef aan dat je de vraag niet helemaal begrijpt. Ook wanneer je het antwoord niet weet, kun je dit gewoon aangeven.


Praktijkvoorbeelden

Hoogstwaarschijnlijk krijg je de vraag wat je positieve en negatieve eigenschappen zijn. Belangrijk is om deze aan te vullen met praktijkvoorbeelden. Je negatieve voorbeelden zet je om naar ontwikkelpunten, je kunt tenslotte niet perfect zijn. Ook is een goede truc om je negatieve punten om te buigen in iets positiefs. Bijvoorbeeld: ik ben perfectionistisch, waardoor ik soms veel tijd kwijt ben aan een taak, maar daardoor lever ik wel accuraat en goed werk af. Een stukje zelfkennis is heel belangrijk voor jezelf en eventueel nieuwe collega’s.


Eerlijk en open

Op zoek naar een andere baan om je je voormalige werkgever beu bent? Benoem dit in het sollicitatiegesprek alleen op een positieve manier. Negatief praten over je huidige werk, zal je gesprekspartner doen afvragen of je in de toekomst over zo over zijn of haar bedrijf gaat praten.


Salaris en vrije dagen

Het stellen van vragen is goed. Je kunt hier indruk mee maken, zeker als je laat zien dat je enthousiast bent en al veel informatie over het bedrijf hebt ingewonnen. Maar begin tijdens het eerste gesprek nog niet over je arbeidsvoorwaarden. Dit komt pas naar voren tijdens het tweede of eventuele derde gesprek.

Ben je nog op zoek naar een leuke functie? Bekijk onze vacatures.