Menu

Sollicitatiegesprekken: Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over solliciteren en sollicitatiegesprekken. 

Heb ik een CV nodig als ik ga solliciteren?
Soms komen mensen via-via een een nieuwe baan, of wordt een sollicitatiegesprek gepland na een telefoongesprek. Toch is het altijd goed een CV te hebben. Je hebt dan zelf overzicht van wat je gedaan hebt en waar je kwaliteiten liggen. Ook is het goed je CV paraat te hebben als daar om gevraagd wordt. Het is ook een belangrijk visitekaartje, iets om aandacht aan te besteden.

Wat is een goed CV?
Een goed CV is helder en overzichtelijk. Er staan geen typefouten in. Je contactgegevens staan er prominent in. Probeer ook volledig te zijn. Heb je van een opleiding een diploma behaald?  Benoem dat dan ook, zodat daarover geen verwarring ontstaat. 

Wat is een profielschets?
Een profielschets is een korte omschrijving van wie je bent en waar je goed in bent. Vaak is een profielschets een onderdeel van een CV. Je kunt daar eigenschappen noemen die kenmerkend zijn voor jou, of vaardigheden waar je goed in bent. 

Welke kleding is passend?
Het is altijd goed er verzorgd uit te zien. Het is dus altijd belangrijk dat je kleding en haar schoon en niet rommelig zijn. Het is goed om je kleding af te stemmen op het bedrijf waar je solliciteert. Probeer via de site of via mensen die het bedrijf kennen te achterhalen of mensen er formeel of juist casual gekleed zijn. Als je er niet achter komt kun je het ook vragen, bijv. bij het afspreken van het gesprek. Het toont aan dat je je bewust bent van het belang van een goede indruk.  

Spreek je je gesprekspartner aan met u?
Dat hangt van veel factoren af. Als iemand ouder is dan sowieso, tenzij diegene aangeeft dat je 'je' mag zeggen. Als iemand jonger is voel je het vaak aan. Is de sfeer ongedwongen, dan past wellicht 'je'. Als je twijfelt vraag je het gewoon. 

Is het goed om te vragen hoeveel andere kandidaten er zijn?
Het is beter om te vragen hoe de procedure er verder uitziet. Wanneer hoor je iets?  Uit hoeveel gesprekken bestaat de procedure? Vaak krijg je dan ook informatie over 'concurrenten'. Als je direct vraagt naar je concurrenten lijkt het alsof je niet van je eigen kracht uitgaat, en dat is wel belangrijk natuurlijk!

Staat jouw vraag er niet bij?  Stel hem dan aan een flexconsulent van Actief Werkt!