Menu

Tips voor speeddates

vrijdag 30 september 2016

Speedmeet Walcheren

Ben jij wel eens naar een 'speedmeet' of 'speeddate' voor werkzoekenden geweest?  Deze bijeenkomsten worden regelmatig georganiseerd door Gemeenten of het UWV. Het doel is om in korte tijd werkzoekenden in contact te brengen met werkgevers. 

Bij deze bijeenkomsten zijn vaak HR-medewerkers en recruiters van grote bedrijven en uitzendbureaus aanwezig. Ze hebben korte één-op-één gesprekken met bezoekers en maken soms een vervolgafspraak voor een langer gesprek. 

Ben jij die geboren netwerker met bijbehorende vlotte babbel? Dan stap je misschien onbevangen, fluitend over de drempel. Als je je wat minder in deze omschrijving herkent, hebben wij een paar tips voor je. 

 

  • Zie het als een kans! Een persoonlijke kennismaking heeft veel meer impact bij recruiters. Je hoeft niet te struggelen voor een sollicitatiegesprek, je begint al met een voorsprong.
  • Om die voorsprong vast te houden: besteed aandacht aan je voorkomen. Een verzorgd uiterlijk is bepalend voor een goede eerste indruk.
  • Je voorkomen gaat verder dan je uiterlijk. Een stevige hand (niet overdrijven), een open blik, mensen groeten, het zijn de dingen waarmee je je goed neerzet.
  • Heb je een cv?  Neem het dan mee. Heb je het niet? Dan kun je misschien een kaartje meenemen met je gegevens, als een soort ingekort cv, waardoor je iets kunt achterlaten en waardoor je het gemakkelijker maakt om contact op te nemen. Soms vul je ter plekke een formulier in met gegevens. 
  • Moet je wachten?  Vaak zijn er mogelijkheden om vacatures te zoeken of in te zien. Doe dat ook, al heb je ze allemaal al tien keer gelezen, je geeft er een positief signaal mee af!
  • Bereid je goed voor. Je hebt weinig tijd, maar wat is jouw verhaal in het kort?  Wat wil je in ieder geval vermelden?  Je kunt vantevoren wat steekwoorden op papier zetten om jouw 'pitch' goed in je hoofd te krijgen. 
  • Ben jij iemand die niet goed weet wat hij wil? Ben je eigenlijk bereid om alles aan te pakken?  Dat mag je natuurlijk vermelden, maar focus aanbrengen is ook goed. Vertel dan wat je eerder voor werk deed, wat je daar aan beviel, waar je vaak complimenten over kreeg van je leidinggevende etc. Ben in ieder concreet waar het kan. 
  • Is het gesprek afgelopen?  Neem het heft in eigen handen en vraag wat de vervolgstap zal zijn. Blijft een recruiter terughoudend, vraag dan gewoon of diegene mogelijkheden voor je ziet, al is het niet nu, dan misschien op wat langere termijn.

Meer weten?  Onze Intercedenten helpen je graag verder met je vragen!  
Neem dan gewoon contact op met onze vestiging bij jou in de buurt

 

Meer sollicitatietips