Menu

Dit zijn de mensen achter onze veiligheidscampagnes

woensdag 3 maart 2021

Heb je gemerkt dat we binnen Actief Werkt! veiligheid heel belangrijk vinden? Vast wel, daar kun je niet echt omheen.  Wie zijn de collega's achter onze veiligheidscampagnes? We stellen Carin en Nienke aan jullie voor. We vroegen hen hoe zij in hun werk zorgen voor veiligheid voor flexcollega's en wat hun wensen zijn voor de toekomst. 

 

Nienke Stobbe

 

Nienke werkt als kwaliteitsmedewerker bij Actief Techniek, in Groningen. Ze woont ook in Groningen, samen met haar vriend en sinds kort ook met twee katten.

 

Carin van den Bliek


Carin werkt al sinds 1996 bij Actief Werkt!, waarvan 16 jaar als kwaliteitsmanager. Ze is getrouwd en moeder van 2 dochters.

 

 

Waarom is veiligheid binnen Actief Werkt! en Actief Techniek zo belangrijk?

Carin: Wij zijn werkgever van onze flexcollega's, maar we zijn zelf niet op de werkvloer aanwezig. We kunnen dus niet goed in de gaten houden of het er wel veilig is. Dat onze mensen hun werk veilig kunnen doen, is daar een belangrijk onderdeel van. Dus hebben we daar veel contact over met de bedrijven waar we mee samenwerken, en informeren we onze flexcollega's zo goed mogelijk. Dat doen we vooraf, maar ook als mensen al aan de slag zijn.”


Op welke manier horen mensen over veiligheid?

“Voordat ze starten krijgen ze informatie over de arbeidsomstandigheden en de maatregelen die zijn getroffen om risico’s te beperken. Voor alle werkende flexcollega’s besteden we daarnaast ieder kwartaal aandacht aan veilig werken. Steeds staat een onderwerp centraal. Nu is dat ‘Meld jij onveilige situaties?’. Zo maken we mensen ervan bewust dat veiligheid continu aandacht nodig heeft.”


Gebeuren er veel ongevallen op de werkvloer?

Nienke: Uit onderzoek blijkt dat uitzendkrachten vaker betrokken zijn bij bedrijfsongevallen dan vaste medewerkers. Dat kan er mee te maken hebben dat ze niet altijd alle informatie krijgen. Daarom zorgen wij er voor dat onze uitzendkrachten wel goed weten wat er van hen wordt verwacht. We nemen voordat ze gaan werken alle veiligheidsvoorschriften met ze door. We kijken ook of er persoonlijke beschermingsmiddelen nodig zijn voor het werk, zoals werkhandschoenen of gehoorbescherming. Soms krijgen onze flexcollega's ook een cursus om veilig te kunnen werken.


Wat doen jullie voor de flexcollega's van Actief Werkt! en Actief Techniek?

Nienke: We nemen dus met iedereen die via ons gaat werken door, hoe hij of zij veilig kan werken. Daarnaast besteden we op onze website, in mailings en op Facebook en Instagram veel aandacht aan veilig werken. Dan moet je niet alleen denken aan je lichamelijke veiligheid, maar ook aan je mentale veiligheid. Dat wordt nog wel eens vergeten, maar het is ook belangrijk dat je je werk in een goede sfeer kunt doen, dat je je niet gediscrimineerd of geïntimideerd voelt.


Stel, je werkt als uitzendkracht via Actief, en je voelt je niet veilig in je werk. Wat moet je dan doen?

Carin: “Dat is een hele goede vraag, en de belangrijkste van dit hele interview eigenlijk. We willen heel graag dat iedere flexcollega onveilige situaties meldt. Ook al is er geen gevaar voor jou. Zijn machines niet goed afgeschermd, racen mensen met heftrucks in het rond of slingert er veel rommel in de gangpaden van het magazijn? Geef het direct aan. Dat kan bij je leidinggevende op de werkvloer en bij je contactpersoon van het uitzendbureau. We hebben er zelfs een speciaal mailadres voor in het leven geroepen: veiligheid@actiefwerkt.nl. Dus niet twijfelen, maar melden. Je helpt er jezelf of je collega's mee!”


Besteedt ieder uitzendbureau zoveel aandacht aan veiligheid?

Nienke: “Gelukkig zijn er steeds meer uitzendbureaus die er veel aandacht voor hebben. Als een uitzendbureau een VCU- en NEN-certificaat heeft, kun je ervan uitgegaan dat het goed zit. Actief heeft deze certificeringen al jarenlang. 

Wat zou je willen bereiken?

Carin: “Dat veiligheid niet alleen besproken wordt, maar dat er ook naar gehandeld wordt. Mensen vinden het belangrijk, maar vergeten het ook vaak in de drukte van het werk. Ook zou ik graag willen dat er bij meer bedrijven een cultuur ontstaat dat men elkaar durft aan te spreken op onveilig gedrag, dat het normaal wordt. Daar kunnen werknemers hun best voor doen, maar ook de werkgevers moeten de drempel laag maken om onveilige situaties te melden.”

Wil jij meer weten over veiligheid? Neem dan gerust contact met ons op!

Contact

Meer lezen over veiligheid