Menu

Wat kun je doen als je last hebt van pesten en intimidatie op je werk?

26 October 2021 -

Pesten, buitensluiten, discriminatie en (seksuele) intimidatie komen helaas voor op de werkvloer. De gevolgen kunnen groot zijn en het kan iedereen overkomen. Het betekent niet dat je zwak bent, het overkomt ook assertieve mensen. Wat kun je doen als het jou overkomt? Wij geven tips. 

Het is niet altijd gemakkelijk om aan de bel te trekken, maar wel heel erg belangrijk. Hoe langer het doorgaat, hoe lastiger het is om er uit te komen. Praten is een eerste belangrijke stap. Het is vaak een enorme opluchting om je verhaal te kunnen doen. Werk je als uitzendkracht? Dan kun je je verhaal altijd kwijt bij je contactpersoon van het uitzendbureau of bij de vertrouwenspersoon. Maar het is ook belangrijk dat je je verhaal doet bij het bedrijf waar je werkt. Je contactpersoon bij het uitzendbureau kan je daarbij helpen. 

Tip 1: Ben alert op signalen van pesten

Hoe eerder pestgedrag wordt herkend en aangepakt, hoe groter de kans op succes. Voel je je onrustig of angstig, word je vervelend behandeld of buitengesloten? Dan hoef je niet af te wachten tot het erger wordt maar kun je direct zaken bespreekbaar maken met iemand die je vertrouwt. Dat kan een collega zijn, je leidinggevende, iemand van HR of een vertrouwenspersoon.

Tip 2: Vraag om uitleg

Maakt iemand een vervelende opmerking tegen je? Dan kun je diegene daarmee confronteren. Dit vereist misschien wat lef, maar het is belangrijk dat je je grenzen aangeeft. Je kunt vragen wat iemand bedoelde, of waarom hij of zei iets deed of iets zei. De kans is groot dat je collega zich ongemakkelijk voel. Als je het lef niet kunt opbrengen op het moment zelf, kun je er later op terugkomen. Zorg dat je niet aanvallend bent, maar dat je rustig blijft. Zo kom je sterk over.

Tip 3: Word niet emotioneel

Dit is misschien een lastige, maar wel een belangrijke. Het tonen van je emoties kan een pestkop juist aansporen. Voel je dat je emotioneel bent? Stel een confrontatie dan uit. Het kan ook helpen om te oefenen wat je tegen iemand gaat zeggen. Je ervaart dan hoe het voelt om te zeggen wat je zegt, en het haalt de ergste emotie weg.

Tip 4: Noem de feiten

Geef niet aan hoe jij je voelt. Dat kun je tegen een vriend of vriendin vertellen. Om pestgedrag in de kiem te smoren is het beter om zakelijk te blijven. Bijvoorbeeld: “Je zei toen tegen me dat ik niet mee mocht met het afdelingsuitje, maar daarmee ging je echt over een grens. Dat kun je niet maken.”
Het bijhouden van een dagboekje kan je helpen om bij de feiten te blijven. Je hebt dan de details van wat er gebeurd is en met wie, waardoor je je kunt focussen op de feiten en niet op de emotie.

Tip 5: Praat met iemand die je vertrouwt

Natuurlijk moet je ook over de emoties praten. Dat lucht lekker op. Maar doe dat met iemand die je vertrouwt, bij voorkeur met iemand uit je privé-omgeving. 

Tip 6: Let op je gezondheid

Als je je ongelukkig voelt heeft dat vaak zijn weerslag op je lichamelijke conditie. Zorg ervoor dat je goed voor jezelf blijft zorgen. Eet gezond, slaap voldoende, blijf in beweging en blijf de buitenlucht opzoeken. Andersom geldt het ook; ben je lichamelijk fit, dan doe je daar mentaal en emotioneel je voordeel mee. 

Tip 7: Blijf netjes

Misschien is het heel verleidelijk om kwaad te spreken over iemand die je pest. Als je in die valkuil stapt, is de kans groot dat het negatief op jou afstraalt. Het is belangrijk dat je geen mensen tegen elkaar opzet, ook al doet iemand anders dat jou wel aan. Zet ook geen beschuldigende dingen over je collega’s op Facebook of ergens anders online. Probeer voor de buitenwereld uit te stralen dat je er boven staat, dat maakt dat je sterk overkomt.

De komende weken delen wij meer tips en info over dit onderwerp. We geven ook tips voor werkgevers, leidinggevenden of collega's. Heb je vragen hierover? Stel ze dan zeker aan je contactpersoon bij Actief Werkt! of Actief Techniek.

Contact met iemand van Actief Techniek of Actief Werkt!

Veiligheid op de werkvloer vinden wij als werkgever van duizenden flexcollega's en vakmensen enorm belangrijk. We besteden dan ook veel aandacht aan een veilige werkomgeving.

Meer lezen over veiligheid


Bron: https://overduurzameinzetbaarheid.nl/25-manieren-om-pesten-op-de-werkvloer-aan-te-pakken/#Ikwordgepest