Menu

Buitensluiten, pesten en intimidatie op de werkvloer

26 October 2021 -

Waar denk jij aan bij 'veilig werken'? Misschien vooral aan beschermingsmiddelen of regels? Dit is zeker een groot deel binnen het 'veilig werken' principe. Maar ook het emotioneel en/of mentaal veilig voelen op de werkvloer valt hieronder. Dat gevoel van veiligheid komt in het gedrang als er op de werkvloer ruimte is voor ongewenste omgangsvormen.
Iedere dag werken duizenden flexcollega's en vakmensen voor ons. Wij vinden het natuurlijk enorm belangrijk dat zij zowel lichamelijk als emotioneel veilig aan het werk kunnen.

Discriminatie, pesten en intimidatie

'Ongewenste omgangsvormen' is een breed begrip. Wat bedoelen we er mee? Wanneer je collega’s zich schuldig maken aan discriminatie, pesten of (seksuele) intimidatie. Het blijkt in de praktijk een lastig onderwerp: wanneer is iets een geintje, wanneer is er meer aan de hand? En wie zijn verantwoordelijk, degenen die een actieve rol nemen, of ook degenen die het zien gebeuren maar niets doen?
Wat we in ieder geval zeker weten is dat de gevolgen van ongewenste omgangsvormen op de werkvloer groot zijn. Allereerst natuurlijk voor degenen die er psychische problemen door ondervinden, maar ook voor de productiviteit en continuïteit binnen een bedrijf. Wanneer de sfeer verziekt is, melden mensen zich vaker ziek of gaan ze op zoek naar een andere baan. Iedereen is slechter af in een bedrijfscultuur waar pesten voorkomt.

Wat kun je doen tegen ongewenste omgangsvormen? 

Voel jij je veilig op de werkvloer? Het is niet altijd gemakkelijk om aan de bel te trekken, maar wel heel erg belangrijk. Praten is een eerste belangrijke stap. Het is vaak een enorme opluchting om je verhaal te kunnen doen. Werk je als uitzendkracht? Dan kun je je verhaal altijd kwijt bij je contactpersoon van het uitzendbureau. Maar het is ook belangrijk dat je je verhaal doet bij het bedrijf waar je werkt. Je contactpersoon bij het uitzendbureau kan je daarbij helpen. Daarnaast kun je ook contact opnemen met onze vertrouwenspersoon.

De komende weken delen wij meer tips en info over dit onderwerp. We geven bijvoorbeeld tips voor slachtoffers van ongewenste omgangsvormen, maar we geven ook tips voor leidinggevenden, werkgevers, of voor collega's van slachtoffers van pesten en intimidatie. Heb je vragen hierover? Stel ze dan zeker aan je contactpersoon bij Actief Werkt! of Actief Techniek.

Contact met iemand van Actief Techniek of Actief Werkt!


Veiligheid op de werkvloer vinden wij als werkgever van duizenden flexcollega's en vakmensen enorm belangrijk. We besteden dan ook veel aandacht aan een veilige werkomgeving.

Meer lezen over veiligheid