Menu

Sollicitatiegesprek: wat trek je aan?

Je hebt je inmiddels verdiept in het bedrijf en de vragen die je mogelijk kan verwachten heb je keer op keer doorgenomen. Inhoudelijk kan er haast niets meer mis gaan. Maar nu gaat het om die eerste indruk. Een goede outfit waarin je je ook nog eens comfortabel voelt, kan je helpen om je zelfverzekerder te voelen. Met deze kledingtips kom je professioneel over.

Spiegelen

Met wie heb je een sollicitatiegesprek? En wie werken er nog meer bij het bedrijf? Kijk op de website van de organisatie, misschien staan er wel foto’s op van medewerkers. Of bekijk LinkedIn-profielen van medewerkers. Wie weet is er zelfs wel een Werken bij Facebook pagina waar je foto’s of video’s van bedrijfsevenementen kan bekijken. Wat hebben de medewerkers aan? Op deze manier krijg je een indruk van de kledingstijl en kun je jouw outfit voor je sollicitatie hierop aanpassen.

Blijf bij jezelf

Draag je nooit een (mantel)pak? Maar ga je wel op sollicitatiegesprek bij een werkgever waar pakken de regel zijn? Trek dan een nette broek aan in plaats van een strak rokje. De kleuren zwart, blauw of grijs zijn professioneel en safe voor een eerste gesprek. Draag iets waar jij je fijn in voelt, dan voel je je zelfverzekerder en laat je zien dat jij de geschikte kandidaat bent.

Solliciteren in de juiste outfit

Laat zien dat je je best doet. Je mag net even iets netter gekleed zijn dan de medewerkers van de werkgever. En voordat je misschien wel bij jouw nieuwe werkgever binnenloopt, check nog even het onderstaande:

  • Is je kleding schoon, netjes gestreken en onbeschadigd?
  • Vrij van stof en haren van je hond of kat? 
  • Ruik je lekker ( maar gebruik zeker niet teveel parfum of aftershave), zit je haar nog goed en heb je schone nagels?
  • Heb je je schoenen gepoetst?
  • Geen zweetplekken? Kies voor goed ademde kleding en niet te strak. Het gesprek moet namelijk nog beginnen.
  • Heb je nette tas of map bij waarin je je spullen kan opbergen?
  • Is je bovenste knoopje dicht? Een diepe decolleté of teveel borsthaar kan alleen maar afleiden.
  • Niet teveel sieraden aan? Less is more en dit geldt ook voor make-up, dames!

Meer sollicitatietips? Lees onze andere artikelen over solliciteren: