Menu

Hoe bereid ik een sollicitatiegesprek voor?

 

Voorbereiden sollicitatiegesprek: hoe doe je dat?

 

Je wordt naar aanleiding van je sollicitatie uitgenodigd door het bedrijf en dan komt het sollicitatiegesprek er aan. Spannend? Komt goed, wij helpen je met het voorbereiden van je sollicitatiegesprek. Met deze 6 tips ga je goed voorbereid je gesprek in en weet je onder andere wat voor soort sollicitatiegesprek vragen je kan verwachten.

Tip 1: Sollicitatiebrief en de functie

Voorafgaand aan het sollicitatiegesprek heb je jouw sollicitatiebrief verstuurd en heb je daarmee gereageerd op een functie. Wat stond er ook alweer in je sollicitatiebrief en wat hield de functie precies in? Begin daar altijd mee tijdens het voorbereiden van je sollicitatiegesprek. In de functie stonden ook punten waar jij als persoon aan moet voldoen. Bedenk alvast een paar voorbeelden bij deze profielpunten. Extra tip: gebruik daarbij de STAR-methode!

Tip 2: lees jezelf goed in over het bedrijf

Je kan jezelf goed voorbereiden op je sollicitatiegesprek door je goed in te lezen over het bedrijf. Wat doet het bedrijf precies? Bedenk goed of jij ook in het bedrijf past en waarom dan precies. Dit komt goed van pas bij het beantwoorden van de vragen.

Recruiters en medewerkers P&O prikken zo door sollicitanten heen, die onvoorbereid op gesprek komen. Zorg dat je de website goed doorneemt en daag jezelf uit om drie goede vragen op papier te zetten.

Tip 3: De meest gestelde sollicitatievraag: vertel wat over jezelf

Een sollicitatiegesprek voorbereiden is niet compleet zonder voorbereiding op de vraag: ‘Wil je wat over jezelf vertellen?’. Het is misschien wel de meest gestelde vraag in een sollicitatiegesprek. Bereid je pitch dus goed voor.

Probeer zoveel mogelijk te vertellen wat relevant is voor degene die tegenover je zit, zoals opleiding en werkervaring, waar je nu staat in je carrière en waar je goed in bent. Je gesprekspartners kunnen hieruit halen of je past in het plaatje dat zij voor ogen hebben. Je hoeft dit niet alleen zakelijk te houden. Vertel ook gerust over je hobby’s.

Tip 4: sollicitatiegesprek vragen

Goed voorbereiden op je sollicitatiegesprek doe je door van te voren bepaalde vragen door te nemen. Sommige typische vragen voor een sollicitatiegesprek zullen niet als een verrassing komen. Denk aan: waarom wil je bij dit bedrijf werken? Wat zijn je sterke/zwakke punten? Waar zie jij jezelf over 5 jaar? Enzovoorts. Zo zijn er natuurlijk nog talloze andere sollicitatiegesprek vragen die je kunt voorbereiden. Lees ze een keer door maar overdrijf dit niet. Zo kom je altijd spontaan en geloofwaardig over.

Tip 5: bedenk vooraf vragen waarmee je indruk maakt

De beste manier om goed voorbereid te zijn én over te komen is om zelf dingen te vragen. Zijn er nog dingen die niet in de functiebeschrijving staan, maar die je wel graag wilt weten? Schrijf ze op en stel ze aan je gesprekspartners.

Probeer alles te weten te komen over de functie, zodat je na het sollicitatiegesprek een helder beeld hebt bij de functie. Als je geen vragen stelt, laat je een kans om indruk te maken liggen. Zoek bijvoorbeeld een detail in de website, vraag naar hun visie. Tegelijkertijd kun je natuurlijk van de gelegenheid gebruik maken door enkele feitjes te achterhalen, zoals werktijden en hoe de lunch geregeld is.

Tip 6: leg je kleding en spullen alvast klaar

Hoe je jezelf ook op een andere manier kunt voorbereiden op je sollicitatiegesprek, is om je kleding en sollicitatiespullen alvast klaar te leggen. Het zou natuurlijk niet fijn zijn als je tijd tekort komt, of als je iets bent vergeten. Spullen die je kan klaarleggen zijn: kladblok en pen, pepermuntje, je cv, je sollicitatiebrief en indien nodig een referentielijst en portfolio.

Ben je nog op zoek naar een vacature om op te solliciteren? Bekijk dan onze vacatures.