Menu

Zo kun jij op vakantie deze zomer

maandag 22 juni 2020

Heb jij je vakantieplannen moeten omgooien? Of twijfel je nog of je vakantie door kan gaan? Sinds 15 juni jl. is het reisadvies voor Europese landen versoepeld. We mogen weer op vakantie naar het buitenland. We kunnen ons voorstellen dat je soms het overzicht kwijt raakt van wel en wat niet kan. We helpen je graag. Als werkgever vinden wij het belangrijk dat je je werk afwisselt met de nodige ontspanning, en daar hoort vakantie zeker ook bij. 

 

Vergeet in ieder geval niet om het bedrijf waar je werkt mee te nemen in je plannen. Geef het zo tijdig mogelijk door als je je vakantie zou willen verzetten of inkorten. Hoe vroeger je er bij bent, hoe groter de kans dat je er samen in goed overleg uitkomt. 

 

Wat zijn de richtlijnen voor op vakantie gaan? 

Check het reisadvies voor het land van bestemming

Ga je naar het buitenland? Kijk dan op de site van het ministerie van buitenlandse zaken, nederlandwereldwijd.nl. Daar zie je ook welke kleurcode er geldt voor ieder land. Bij code oranje of rood is het niet toegestaan om naar dat land te gaan. Bij kleurcode geel kun je gaan. Het is belangrijk dat je je realiseert dat de situatie ook weer kan veranderen als je daar bent. Misschien wordt het lastiger om terug te keren naar huis, bijvoorbeeld als vluchten worden geannuleerd omdat er een strengere lockdown komt. 

Het is handig om de reisapp van Buitenlandse Zaken te downloaden. Je kunt je vakantieland als favoriet instellen en ontvangt een pushbericht als het reisadvies verandert. 

 

Moet je op vakantie een mondkapje dragen? 

Ook al ga je op vakantie, het zal heel anders dan anders zijn. Je moet afstand houden, misschien een mondkapje dragen en misschien is de horeca wel gesloten. De regels verschillen per land. Check deze goed vantevoren. 

 

Check je verzekering

Het is belangrijk om te weten hoe het zit met je verzekering. Ben je sowieso verzekerd in het land waar je heengaat? En dekt je verzekering je terugreis als je noodgedwongen eerder moet terugreizen? Of wanneer je noodgedwongen langer moet blijven, wat gebeurt er dan? 


Klachten tijdens je vakantie

We hopen natuurlijk dat het niet gebeurt, maar stel dat je ziek wordt op vakantie? Het is belangrijk dat je je meldt bij de lokale arts en bij de GGD in je woonplaats. Zo worden risico's goed in kaart gebracht, en voorkom je misschien ook dat je een risico vormt voor je collega's na je terugkeer in Nederland.

 

Quarantaine na je vakantie

Zelfs als je weer terug bent van vakantie ben je nog niet overal van af. We adviseren je om nog twee weken het reisadvies in de gaten te houden voor het land waar je bent geweest. Als het reisadvies verandert naar code oranje of rood, dan is het goed als je alsnog twee weken in quarantaine gaat. 

Of je op vakantie gaat of thuis blijft, we wensen je een fijne zomerperiode met veel ontspanning. Blijf gezond, fijne vakantie!