Menu

Nieuwe cao voor uitzendkrachten

maandag 30 december 2019

Werk je op uitzendbasis via Actief Werkt!? Dan heb je per 30 december te maken met veranderingen in de cao. Wij zetten de veranderingen voor je op een rij. 

 

Een nieuwe cao voor uitzendkrachten

Actief Werkt! is lid van de ABU en onze flexcollega's vallen dan ook onder de ABU-cao. Hierin vind je alle arbeidsvoorwaarden zoals ze zijn afgesproken tussen werkgevers en vakbonden. Dat zijn afspraken over bijvoorbeeld loon, toeslagen en vergoedingen. In dit eerdere nieuwsbericht legden we al uit dat de ABU-cao en de NBBU-cao worden samengevoegd. Dezelfde rechten en regels gaan gelden voor allebei de cao's. Per 30 december gaan deze veranderingen in. Maar om welke veranderingen gaat het?

1. Vakantiegeld

Vanaf 30 december 2019 wordt de vakantietoeslag verhoogd van 8% naar 8,33%.

2. Vakantiedagen

Alle uitzendkrachten hebben voortaan recht op 25 vakantiedagen op basis van een fulltime dienstverband. Alle uitzendkrachten van Actief Werkt! kregen dit al. Voor hen verandert er niets. 

3. Feestdagen

Wanneer kom je in aanmerking voor en feestdagvergoeding? De regels hierover waren best ingewikkeld. Deze regels worden nu simpeler en gunstiger voor alle uitzendkrachten. Als uit het contract niet duidelijk blijkt of de feestdag op een werkdag valt, dan krijg je als uitzendkracht doorbetaald als je dertien weken voorafgaand aan de feestdag minimaal zeven keer op die dag van de week gewerkt hebt. 

4. Werkgebonden reisuren

Uitzendkrachten krijgen voortaan een vergoeding voor aan het werk verbonden reisuren of reistijd, als het bedrijf waar je werkt zo'n regeling heeft.

5. Toeslag voor fysiek belastende omstandigheden

Sinds 2015 bestaat de 'inlenersbeloning'. Dat betekent dat je als uitzendkracht recht hebt op dezelfde beloning als vaste medewerkers van een bedrijf. Hieronder valt:

  • Het brutoloon
  • ATV- of ADV-dagen (in tijd of in geld)
  • Toeslagen voor overwerk en onregelmatige uren zoals ploegendienst
  • Onkostenvergoedingen (zoals reiskostenvergoedingen)
  • Initiële loonsverhogingen (dat zijn de loonsverhogingen vanuit de cao)
  • Periodieke loonsverhogingen (loonsverhogingen die gegeven worden bij goed functioneren)

 

Vanaf 1 september 2019 valt de toeslag voor het werken onder fysiek belastende omstandigheden ook onder de inlenersbeloning, als de opdrachtgever daar een regeling voor heeft voor de vaste medewerkers. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een toeslag voor werken onder lage of hoge temperaturen of aan een toeslag voor vuil werk.

Heb je vragen hierover? Stel ze dan gerust aan je contactpersoon bij Actief Werkt!

Alle contactinfo vind je hier.