Menu

Het geheim van succesvol solliciteren

donderdag 12 mei 2016

Talloos zijn ze. Lijstjes met tips & tricks en do’s & don’ts voor sollicitanten. De Monsterboards van deze wereld grossieren erin, in hun verwoede poging te laten inzien dat je als sollicitant zonder hun hulp reddeloos verloren bent. Er is trouwens niets mis met die lijstjes. Al die tips zijn waar. Natuurlijk kraak je je huidige werkgever niet af (en nee, ook niet na het semi-verontschuldigende: “ik weet dat het eigenlijk niet hoort, maar …” en dan komt me er toch een bak ellende). Die tips kloppen. Doe er je voordeel mee.

Maar ik zal eens een tip geven die écht werkt. Die zo logisch is, dat 90% van de sollicitanten er niets mee doet. Dat is dan weer niet logisch. Ik zal het geheim onthullen. Het uitgangspunt is het volgende. Hoe onwaarschijnlijk het misschien ook klinkt, de recruiter die je brief en cv leest, die wil jou heel graag aannemen. Echt waar!

Het geheim
Je moet voor 2 dingen zorgen (alsof het niets is he?).
a) de verpletterende 1e indruk. Daar ga ik verder niet over uitwijden, want dat is al zoveel gedaan. Nee, het wordt interessant bij B. B is de intro van het geheim.
b) na de verpletterende 1e indruk, al lezende, gaat de recruiter bevestiging zoeken van de 1e indruk in relatie tot de vacature. Of het nou in een brief is of in een gesprek. ‘Ja, hij is een teamplayer!’ ‘Ja, hij heeft ook met excel gewerkt!’ ‘Ja, hij is bereid vroege diensten te werken! Hang de vlag uit!’ Ik chargeer een beetje.

Medestander met de recruiter
Dus verplaats je in de lezer. Welke info geeft de lezer de bevestiging die hij zoekt? En nou komen we echt tot de kern: Laat merken dat je de functie snapt, dat je de relevantie van de gestelde criteria ziet. Dan ben je ineens ontzettend medestander met de recruiter. Dan hoef je niet eens meer op alles een voldoende te scoren! Dan zeg je gewoon: “Ik kan me voorstellen dat het helpt als ik al een netwerk heb in Utrecht. Daar zie ik het belang echt wel van in. Ik heb het nog niet helaas, maar ik heb er wel een aantal kennissen wonen, en ik zou er werk van maken mijn netwerk op te bouwen”. Ik noem maar een dwarsstraat. Bij mij zit je dan aan tafel hoor.

Valkuil
Er is een veel voorkomende valkuil. Vaak denken sollicitanten niet vanuit de functie maar vanuit hen zelf. Dan komt er een heel relaas van positieve punten, talenten, successen en kwaliteiten. Allemaal leuk en aardig, maar daar gaat het dus helemaal niet om. Als je de functie snapt, en de motivatie toont je te verbeteren op punten die dat nodig hebben, dan heb je heel veel gewonnen. Probeer maar eens.

Silvie van den Berg is communitymanager bij Actief Werkt! en was voorheen Corporate Recruiter. Ze schrijft over herkenbare situaties uit het vakgebied 'Werving en Selectie'.