Menu

Vergeet je oordoppen niet in te stoppen

17 March 2024 - Rumet van het Maalpad

Herken jij dat ook? Als je naar een tof concert bent geweest en dat je de dagen erna last hebt van je oren? Gehoorbescherming is nodig om lawaaislechthorendheid te voorkomen. En niet alleen tijdens concerten, maar zeker ook op het werk. Slecht horen kan tot ernstige maatschappelijke en medische gevolgen leiden.

Wat zijn de risico’s van werk zonder gehoorbescherming

Lawaaislechthorendheid treedt op als het geluidsniveau (volume) in de gehoorgang te hoog is, onafhankelijk van het feit of dit geluid mooi klinkt of als lawaai wordt waargenomen. Als vuistregel geldt: als het niet mogelijk is om zonder stemverheffing een gesprek te voeren met iemand binnen een straal van een meter, bestaat de kans op het ontwikkelen van lawaaidoofheid. Bij te hard geluid loop je het risico op lawaaislechthorendheid op. Doofheid en oorsuizen (tinnitus) kunnen gevolgen zijn als je langdurig blootgesteld bent aan te hard geluid. 

Enkele tips voor op de werkvloer 

1. Kies de juiste gehoorbescherming:
Er zijn verschillende soorten gehoorbeschermers beschikbaar, zoals oordopjes, oorkappen en aangepaste oordoppen. Kies het type dat het beste past bij het geluidsniveau en de aard van het werk.

2. Zorg voor een goed pasvorm:
Zorg ervoor dat de gehoorbescherming goed past. Een goede afdichting is cruciaal voor effectieve geluidsisolatie.

3. Onderhoud de gehoorbescherming:
Controleer regelmatig op scheuren, deuken of andere beschadigingen. Vervang versleten of beschadigde gehoorbeschermers onmiddellijk. Maak de gehoorbeschermers met enige regelmaat schoon. Volg de instructies op: Lees en volg de gebruiksinstructies die bij de gehoorbescherming worden geleverd. Dit kan informatie bevatten over hoe je ze moet plaatsen en onderhouden.

4. Gebruik gehoorbescherming consistent:
Draag gehoorbescherming altijd wanneer dat nodig is, zelfs als het lawaai slechts tijdelijk optreedt. Herhaalde blootstelling aan lawaai kan cumulatieve schade veroorzaken.

5. Zorg voor afwisseling:
Als het werk het toelaat, geef je oren af en toe rust, vooral als ze gedurende lange periodes worden blootgesteld aan lawaai.

6. Bewustwording vergroten:
Attendeer collega’s die geen bescherming dragen over de risico's van lawaai en de noodzaak van gehoorbescherming. Bewustwording kan bijdragen aan een cultuur van veiligheid op de werkvloer.

Zie je dat een collega op de werkvloer zonder gehoorbescherming werkt? Wees alert en help elkaar. Het zou zonde zijn als je vroegtijdig last krijgt van je gehoor en minder goed meer kunt genieten van muziek in je vrije tijd. Safety first!