Menu

Tips voor jouw online sollicitatiegesprek

17 November 2020 -

In deze tijd vindt jouw sollicitatiegesprek misschien wel online plaats. Dat kan een extra uitdaging opleveren, maar met onze tips kom je er doorheen. Op naar die nieuwe baan!

 

Een online sollicitatiegesprek is lekker efficiënt. Je hoeft nergens heen, komt niet in de file en je kunt het altijd vinden. Maar zeker als je er nog niet zoveel ervaring in hebt, kan het ook extra spanning opleveren. We geven je een aantal tips waardoor je je gesprek met meer vertrouwen tegemoet gaat, en je die baan binnensleept!

 

1. Teams, Zoom, Skype of Whatsapp?

De techniek is de basis! Als je daar niet voor verrassingen komt te staan, kun je je concentreren op de rest. Welke tool wordt gebruikt voor je online sollicitatiegesprek? Het is slim als je vantevoren bedenkt of je je telefoon gebruikt of je computer. En installeer je de app? Of ga je gewoon via het web naar je sollicitatiegesprek? Deze info krijg je van de werkgever waarmee je het gesprek voert. Denk ook vantevoren na over het geluid. Gebruik je oortjes? Met een Bluetoothverbinding?  Kan allemaal, maar als je er vantevoren over nadenkt en voorbereidingen treft, begin je stukken rustiger aan je gesprek. 

 

2. Oefenen

Daarbij aansluitend: oefen vantevoren! Vraag een vriend, vriendin of familielid om je te helpen. Je komt er dan op tijd achter als iets niet helemaal goed gaat met beeld of geluid, en je weet hoe het werkt tegen de tijd dat je je echte sollicitatiegesprek hebt. 

 

3. Check je internetverbinding

Als je tijdens je gesprek overvallen wordt door een slechte verbinding, is dat een echte showstopper!  Ga ergens zitten waar je een sterk wifisignaal hebt, of gebruik je 4G als je je telefoon gebruikt. 

 

4. Focus

Werk je op je computer? Sluit dan alle andere tabbladen en zet je telefoon op stil. Gebruik je je telefoon? Zet dan je Whatsapp-meldingen uit en houd inkomende telefoontjes tegen. Zo houd jij je focus bij het gesprek. 

 

5. Kies je kleding alsof het een echt sollicitatiegesprek is

Net als bij een 'normaal' sollicitatiegesprek is de tip: denk na over welke kleding je draagt. Ook al ben je geneigd om lekker in je comfy outfit te blijven zitten, als dat niet past bij het bedrijf waar je solliciteert, is het geen aanrader. 

 

6. Let op je lichaamshouding

Bij een videocall let je gesprekspartner automatisch meer op je dan bij een face-to-facegesprek. Er zijn gewoon minder afleiders. Daarom zeggen nonverbale signale nog meer. Let dus goed op je houding. Zak niet onderuit, maar zit ook niet te krampachtig. In een luie stoel is het lastig om actief te zitten, maar je hoeft ook niet persé aan een bureau te zitten. Het ligt ook een beetje aan de functie waarvoor je solliciteert, en aan wat bij jou past. Ook dit kun je testen, probeer vantevoren uit hoe jij lekker zit in een actieve houding. 

 

7. Oogcontact

Waarschijnlijk heb je tijdens het gesprek de neiging om naar je eigen beeltenis op het scherm te kijken. Dat ziet er alleen voor je gesprekspartner uit alsof je wegkijkt. De tip: om geïnteresseerd over te komen en contact te maken, kijk je regelmatig in de camera. 

 

8. Kies een rustige plek

Kies de juiste plek. Een plek waar jij rustig kunt zitten, waar geen kinderen of dieren rondrennen, waar geen herrie op de achtergrond is. Zo kun jij je focussen op het gesprek. Maar ook de achtergrond is van belang. Voor jou zelf en voor je gesprekspartner. Check altijd hoe de achtergrond er uitziet door de ogen van de ander. Een rustige achtergrond zorgt dat je gesprekspartner op jou gefocussed blijft.

 

9. Ben op tijd

Zorg er voor dat je ruim op tijd klaar zit. Als je op het laatste moment komt aanrennen zorgt dat net als bij een echt gesprek voor een rommelige en ongemakkelijke start van het gesprek. Als je op tijd klaarzit, kun je ook direct deelnemen als je gesprekspartner de meeting start. Dat voelt wel zo fijn, voor jullie allebei. 

 

10. Sluit goed af

Is het gesprek ten einde? Zijn er afspraken gemaakt over het vervolg? Dan kun je het gesprek afsluiten. Een laatste belangrijke tip: begin pas te roepen over hoe je sollicitatiegesprek was tegen je huisgenoot, als je echt zeker weet dat de verbinding is verbroken. 

 

Heb je helemaal zin gekregen om te solliciteren? Check dan hier onze vacatures.

Vacatures