Menu

Opgeruimd Werkt! Beter

4 July 2022 - Nienke Stobbe, Teddi van Bilsen

Waar je werkplek ook is; op kantoor, een bouwplaats, of als je thuis aan het werk bent, een opgeruimde en schone werkplek is bevorderend voor je gezondheid en veiligheid. Hoe zorg je ervoor dat je werkplek schoon en netjes is? Wij hebben tips verzameld voor je!

6 tips voor een opgeruimde werkplek

  1. Vallen en struikelen zijn bedrijfsongeval nummer 1. Zorg ervoor dat je afval opruimt in de daarvoor bestemde containers en afvalzakken. 
  2. Ruim tijdelijk gestald oud papier of oud meubilair in een vluchtroute op. Wanneer er een noodgeval is kan de vluchtroute veilig worden gebruikt en ontstaan er geen extra ongelukken in noodsituaties.
  3. Controleer de machines en gereedschappen waar je mee werkt regelmatig en berg deze veilig op. Spreek een plek af met je werkgever, zodat gereedschap niet rondslingert wanneer je deze niet gebruikt.
  4. Minimaliseer je schrijfwaren als je deze gebruikt. Op deze manier belanden stiften, potloden of pennen ook niet op de grond of verkleint het de kans dat deze tussen machines en gereedschappen terechtkomen.
  5. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk belangrijke papieren inscant, zodat deze niet rondslingeren en je deze niet kwijtraakt.
  6. Als je het gevaar niet kunt wegnemen, maak dan duidelijk dat er een gevaar is. Als glas bijvoorbeeld uitsteekt over een looproute is het vaak niet mogelijk het gevaar direct weg te nemen. Markeer dan het gevaar met bijvoorbeeld een pion, en lint en scherm scherpe delen af met materialen zoals piepschuim. Zorg ervoor dat de afscherming vanaf alle kanten zichtbaar is. 
  7. Vind je het lastig om steeds op te letten dat er geen rommel op de werkvloer ligt? Plan dan even met je team een moment op de dag tussendoor om alles op te ruimen.

Ze zeggen weleens: “Een goede kok herkent men aan een opgeruimde keuken.” Dat is geldt natuurlijk voor alle vakgebieden. Op deze manier struikel of glijd je niet uit over rondslingerende spullen en behoud je overzicht. De kans op het kwijtraken van gereedschap of belangrijke documenten is dan ook stukken minder!

Als uitzendkracht ben je verplicht om de maatregelen die worden genomen om veilig en gezond te kunnen werken ook toe te passen. Stel vragen als je iets niet begrijpt! Je kunt zowel bij de opdrachtgever als bij Actief Werkt! terecht. 

Doe HIER de test om te zien hoe veilig jij werkt!