Menu

Onderweg zijn we offline

28 March 2022 -

Of je nu op de fiets, scooter of in de auto zit, telefoongebruik achter het stuur kan zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Dat geldt voor diegene die de telefoon gebruikt, maar ook voor de andere verkeersdeelnemers. We weten allemaal hoe verleidelijk het is om, ook tijdens het autorijden of fietsen, even je smartphone te checken. En toch....we weten allemaal dat je smartphone gebruiken terwijl je aan het verkeer deelneemt, een levensgevaarlijke combinatie is…. Met die wetenswaardigheid zou dat ene berichtje toch echt wel even kunnen wachten, totdat je op de plaats van bestemming bent!

 

60% van de Nederlanders gebruikt zijn of haar telefoon in de auto, en dat terwijl meer dan 90% van de Nederlanders het gebruik van een mobiel in de auto gevaarlijk vindt (onderzoek Interpolis). 

Tips om ONderweg OFFline te zijn: 

  • Zet je telefoon op stil en (als het kan) uit het zicht;
  • Gebruik de ‘Niet storen tijdens autorijden’ functie van Apple, of de ‘In traffic Reply’-app van Samsung;
  • Navigeren vanaf je telefoon? Gebruik een telefoonhouder in de auto of op de fiets;
  • Ga goed voorbereid de weg op. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de navigatie ingesteld is voordat je vertrekt. Mocht je navigatie onderweg kuren vertonen? Ga er tijdens het rijden NIET mee knutselen maar rijd naar een parkeerplekje of stop bij een benzine pomp om je navigatie veilig opnieuw in te stellen. 
  • Rijdt er iemand mee? Vraag aan je medepassagier om de navigatie app te installeren of een appje schrijven als het echt niet kanwachten;
  • Bel alleen handsfree. Zorg dus dat je bluetooth instellingen goed staan of bel via de speaker als je telefoon op een standaard staat;
  • Maak gebruik van de AutoModus app. Met verschillende hulpmiddelen zorgt deze app ervoor dat je tijdens het autorijden niet meer gebruik maakt van je mobiele telefoon, terwijl je wel gebruik kan maken van je navigatie. Zo doneert Interpolis 50 cent voor elke 100 kilometer die je in AutoModus rijdt, voor een goed doel die jij kan kiezen: Verkeersslachtoffers Nederland, De Voedselbank of Kika. Lees hier nog meer tips over het  gebruik van deze app!

Bron: Onderzoek Interpolis: Onderzoeksresultaten: mobiel gebruik in het verkeer | Interpolis