Menu

Meld jij onveilige situaties?

14 June 2023 - Carin van den Bliek, Teddi van Bilsen

Bij Actief Werkt! vinden we een veilige werkomgeving erg belangrijk. Wanneer je als flexcollega via Actief Werkt! aan de slag gaat ontvang je een ARBO-checklist en/of andere veiligheidsdocumenten waarin vermeld staan wat de algemene en specifieke arbeidsrisico’s zijn van jouw werkzaamheden. Daarnaast ontvang je van je leidinggevende op de werkplek zelf aanwijzingen en instructies.

In het dagelijkse leven kan een ongeluk in een klein hoekje zitten en kan het ondanks de informatie en instructies die Actief meegeeft toch voorkomen dat je te maken krijgt met een onveilige werksituatie. Meld deze onveilige situatie direct aan je leidinggevende. Vind je dat hier niet adequaat of serieus op wordt gereageerd? Neem dan contact op met je contactpersoon bij Actief Werkt!, zodat we deze situatie samen met de klant kunnen onderzoeken en verbeteren. Zo help jij mee ongevallen te voorkomen.


Zorg zelf in ieder geval voor een opgeruimde werkplek. Dit voorkomt onveilige situaties en ongevallen. Hieronder enkele tips voor je op een rijtje:

  • Vallen en struikelen zijn vaak de oorzaak van een bedrijfsongeval. Zorg er dus voor dat de werkvloer schoon en opgeruimd is.
  • Controleer de machines en gereedschappen waar je mee werkt regelmatig en berg deze veilig op.
  • Als je het gevaar niet kunt wegnemen, maak dan duidelijk dat er een gevaar is. Als glas bijvoorbeeld uitsteekt over een looproute is het vaak niet mogelijk het gevaar direct weg te nemen. Markeer dan het gevaar met bijvoorbeeld een pion, en lint en scherm scherpe delen af met materialen zoals piepschuim. Zorg ervoor dat de afscherming vanaf alle kanten zichtbaar is.
  • Vind je het lastig om steeds op te letten dat er geen rommel op de werkvloer ligt? Plan dan even met je team een moment op de dag tussendoor om alles op te ruimen.


Twijfel je over de ernst van de situatie? Bespreek het dan toch met jouw Actief Werkt! contactpersoon, zodat wij voor een zo veilig mogelijke werkomgeving kunnen zorgen. Let op elkaar en heb vooral veel werkplezier!