Menu

DIY: 6 tips voor een professionele foto

14 mei 2018 -

Ben je op zoek naar een baan? Dan wil je je natuurlijk zo goed mogelijk presenteren, zodat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Je eerste indruk maak je dan ook met je CV en je motivatiebrief, maar vergeet niet dat een goede foto ook de doorslag kan geven. Is jouw foto wel professioneel genoeg? Geen zorgen. Je hebt echt geen peperdure fotograaf nodig om goed voor de dag te komen. We geven je graag handige tips om eenvoudig met je telefoon een goede foto te nemen.

1. Achtergrond

Kies een egale achtergrond uit, denk aan een witte muur. Wit zorgt voor een frisse en rustgevende uitstraling. Voor een professionele foto is het over het algemeen aan te raden om rustige kleuren te gebruiken, zoals wit, grijs of pastelkleuren. Wil je liever een drukke achtergrond? Dat kan ook. Maar zorg er wel voor dat de details in de achtergrond niet afleiden van jouw gezicht. Dit kun je eenvoudig oplossen door de achtergrond te vervagen. Hoe je dit doet met je telefoon? Simpel. Zorg ervoor dat je de afstand tussen jezelf en de achtergrond vergroot door vijf stappen van de achtergrond vandaan te lopen. De afstand tussen jou en de telefoon moet wel kort genoeg blijven om een portretfoto te kunnen nemen. 

2. Contrast

Zoek het juiste contrast op. Contrast is het verschil tussen twee tegenstellingen, bijvoorbeeld licht en donker of tussen twee kleuren. Heb je een zwarte blouse aan? Kies dan niet voor een zwarte achtergrond, dan krijg je het effect dat je hoofd gaat zweven - dus tenzij je bij een spookhuis solliciteert, is het aan te raden om dan voor een lichtere achtergrond te gaan. Hou bij het kiezen van het juiste contrast rekening met je haarkleur, je huidskleur, de kleur van je outfit en de achtergrond.

3. Houding

Het mooiste is als je niet pal recht voor de camera gaat staan, maar lichtelijk draait met je schouder. Ga dus een beetje schuin voor de camera staan, dit geeft je tevens een natuurlijke houding. Let er wel op dat je jouw armen niet over elkaar kruist en een open houding behoudt.

4. Kijk de camera in

Zorg ervoor dat je in de camera kijkt, zo creëer je een open houding. Stel scherp op je ogen, dit is namelijk een belangrijk onderdeel van de foto. Door vriendelijk in de camera te kijken maak je de foto sprekender en aangenamer. Vergeet ook niet om een leuke glimlach op te zetten!

5. Belichting

Laat de flitser maar uit. De flitser zorgt namelijk voor hard licht en harde schaduwen. Daglicht is altijd het beste, maak hier dan ook goed gebruik van. Ga altijd naar de lichtbron toe staan met je gezicht voor het mooiste effect.

6. Nabewerking

Je hoeft geen professionele bewerkingsprogramma’s tot je beschikking te hebben om je foto een beetje op te leuken. Vaak kun je jouw foto al met Instagram een aardige touch up geven. Zet de filters nooit op 100%, meestal is 30% wel voldoende om de natuurlijke look van een foto te behouden. Laat de overdreven filters achterwege. Bij Instagram raad ik je aan om een filter als Clarendon of Aden te gebruiken. Ook kun je details zoals de belichting en het contrast een beetje bijwerken.

Verder is VSCO een leuke app om je foto een lichte touch-up te geven. De app VSCO is vergelijkbaar met Instagram en werkt in principe hetzelfde. Hou de bewerkingen wel minimaal en ga bijvoorbeeld niet rimpels of moedervlekjes verwijderen, die horen namelijk gewoon bij je. Schep liever gewoon een realistisch beeld van jezelf, dan herkennen ze je ook als je op gesprek komt. ;-)

Start met solliciteren