Menu

De FlexAcademy van Actief Werkt!

9 September 2018 - Cato van Vliet

Deze week heeft in het teken gestaan van de Nationale alfabetisering. Daarom hebben we gesproken met Mona Lisa, ze is 40 jaar en komt oorspronkelijk uit Portugal. Zij vertelt over haar ervaringen met de opleiding en hoe het haar vooruit heeft geholpen.

 

Mona Lisa is half Afrikaans, half Portugees en woont nu 12 jaar in Nederland. In het begin moest ze erg wennen aan de cultuur verschillen. Toen ze in 2009 aankwam, was ze verplicht om een inburgeringscursus te doen. Hier heeft ze vooral dingen geleerd over de Nederlandse cultuur en gebruiken. Helaas niet veel over de taal en het spreken daarvan. 

In 2012 is ze op het Kellebeek een andere talencursus gaan volgen. Hier zat ze in een grote klas, met alle verschillende niveaus door elkaar. Dit maakte het lastig om de grammatica te leren en het praten te oefenen. 

Al werkzoekend moest ze voor haarzelf en haar zoon, die ze op 16 jarige leeftijd kreeg, zorgen. Doordat ze geen Nederlands sprak, heeft ze veel obstakels ervaren. “Als ik naar de dokter ging moest ik wachten op iemand om te kunnen vertalen of het moest in het Engels.”

Na een tijdje kon ze via Actief Werkt! een talencursus volgen. Dit was elke week twee uur, één-op-één met een Nederlandse taalcoach. Door het persoonlijke contact kon ze precies aangeven waar haar verbeterpunten lagen. Zo wilde ze graag haar vaktaal leren. Via Actief Werkt! werkt ze nu al 2 jaar bij Barry Callebaut (chocoladefabriek). “Doordat ik nu meer termen ken die veel voorkomen op de werkvloer, kan ik dingen beter uitleggen aan collega’s.”

Ze geeft aan dat ze bij de taalopleiding van Actief Werkt! al meer heeft geleerd dan bij de voorgaande cursussen en lessen. Ze merkt het in alles; “Ik voel me beter en zelfverzekerder dan eerst. Ik ben niet bang meer om fouten te maken, als ik gewoon verder praat begrijpen ze me ook. Dit is niet alleen op de werkvloer, maar ook daarbuiten.”

Met de hulp van Actief Werkt! is Mona Lisa zich dus veel beter gaan voelen. Dit soort opleidingen zijn niet alleen goed voor werk, maar ook voor de persoon zelf. Dat is wat wij als Actief Werkt! mee willen geven aan onze flexcollega’s.

 

Wil jij ook een talencursus volgen? Neem dan snel contact op met jouw contactpersoon bij Actief Werkt!.