Menu

5 manieren om van 2018 jouw jaar te maken

22 January 2018 -

We zijn al dik een maand onderweg en 2018 is in volle gang. Maar vast nog niet alle ideeën die je in december had uitgestippeld voor ‘de nieuwe jij’ zijn werkelijkheid geworden, toch? Gelukkig kun je met behulp van deze 5 tips van 2018 echt jouw jaar maken. Go for it!

Stap 1: Breng jouw doelen tot leven

Voordat je kunt beginnen, moet je eerst weten wat jou echt gelukkig maakt. Wat zorgt ervoor dat jij begin volgend jaar met een trots gevoel terugkijkt op jouw prestaties van het jaar 2018? Wellicht wil je graag een gezonde sportroutine ontwikkelen, meer plezier in je werk vinden of gewoonweg meer tijd spenderen met familie.

Opschrijven
Heb jij al een belangrijk doel (of meerdere doelen) gevonden voor de komende tijd? Dan is je eerste reactie misschien om dit idee op te schrijven. Op het krijtbord in de keuken, in je favoriete notitieboekje of misschien zelfs op je bucketlist. Gewoonweg om je meer aan de uitspraak te committeren. Hoewel dit een ontzettend populaire en succesvolle manier is van het in kaart brengen van doelen, kun je ook nog een stapje verder gaan.

Visualiseren
Wanneer je je doelen opschrijft, worden ze namelijk concreet. Helder en duidelijk. Maar wanneer je je doelen werkelijk visualiseert, komen ze pas echt tot leven. Je kunt de ideeën in je gedachten visualiseren, maar je kunt bijvoorbeeld ook een foto van dit ‘ideaalbeeld’ instellen als achtergrond van je smartphone. Naar dit toekomstplaatje zul je meer verlangen dan ooit te voren. Je motivatie om deze nieuwe plannen te realiseren gaat door het dak. Je bent vastberaden. Dit wordt jouw jaar.

tips om van 2018 jouw jaar te maken

Stap 2: Creëer een actieplan(ning)

De eerste stap is gezet: je hebt je doel helder voor ogen én je bent gemotiveerd om te starten. Hoewel je die drive om ervoor te gaan nu heel sterk voelt, kan dat na een aantal weken al wat verminderd zijn. Het is daarom belangrijk om niet enkel op je eigen enthousiasme te vertrouwen, maar om ook een bijbehorende planning uit te denken. Jep, zelfs wanneer je niet van plannen houdt.

Plan met subdoelen
Als voorbeeldsituatie nemen we ‘een carrièreswitch’ als doel voor 2018. Stel je voor dat je hier een actieplan van wilt maken, dan kun je dit doel onderverdelen in diverse subdoelen met allemaal een eigen deadline (liefst op korte termijn). Stel deze vervolgens in als notificatie in je smartphone of agenda. Zo help je jezelf eraan herinneren dat je de vaart erin houdt. Denk bijvoorbeeld aan de volgende doelen:

  • Met behulp van een salarisindicatie van je toekomstige baan berekenen wat je kosten en inkomsten zullen worden;

  • Jezelf inlezen in de benodigde certificaten en opleidingen in deze branche;

  • 5 toekomstige vakgenoten vragen naar hun ervaringen in de branche;

  • Sollicitatiegesprekken inplannen bij twee verschillende bedrijven.

tips om van 2018 jouw jaar te maken

Stap 3: Blijf met beide benen op de grond

Soms lijkt het wel alsof we tegenwoordig met niets anders bezig zijn dan doelen stellen, vind je niet? Daarom luidt ons tweede advies: don’t overdo(el) it. Oftewel: verandering teweeg brengen is goed, maar laat je niet teveel meeslepen in je eigen doelen. Balans is het sleutelwoord. Heb jij voor dit jaar een belangrijk doel gesteld op professioneel gebied, zoals het behalen van een nieuw diploma? Zorg er dan ook voor dat je voldoende tijd vrijmaakt voor leuke activiteiten in je vrije tijd.

Rust en overzicht
Het is dus vooral belangrijk om realistisch te blijven bij het nastreven van ambities. Wil je bijvoorbeeld binnen een periode van 5 dagen een nieuwe baan vinden? Dat is mogelijk, maar je zult wellicht niet de droombaan vinden die je voor ogen had. Neem de tijd om te relativeren en blijf vooral met je beide benen op de grond, dat geeft je rust en overzicht. Ook deze twee factoren zullen eraan bijdragen dat dit jouw jaar wordt.

Stap 4: Wees volledig jezelf

Durf jij al 100% aan de buitenwereld te tonen wat je te bieden hebt? Hoewel veel mensen het idee hebben dat dit vrij eenvoudig is, is jezelf compleet blootgeven enger dan je denkt. En natuurlijk hoef je je diepste geheimen niet te onthullen om succesvol te zijn, maar jezelf onderscheiden van de massa door jezelf te zijn, zal je zeker ver brengen bij het bereiken van je doelen.

Anders dan anderen
Mensen zullen je nu eenmaal sneller onthouden wanneer je ze laat kennismaken met jouw unieke identiteit. Dit kan je niet alleen hele mooie vriendschappen opleveren, maar biedt ook op zakelijk gebied veel kansen. In een ruimte met 10 sollicitanten die allemaal aan het omschreven profiel in de vacature proberen te voldoen, kun jij er zo heel eenvoudig uitspringen. ‘Jezelf zijn’ is helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Probeer er in ieder geval voor te zorgen dat je meer op je gemak bent in verschillende situaties. Dat zal je gegarandeerd een goed gevoel geven.

tips om van 2018 jouw jaar te maken

Stap 5: Ontdek de kracht van samenwerken

Door samen te werken met anderen zul je sneller een succesvol en productief jaar beleven. Op zoek naar een voorbeeld van zo’n vruchtbare samenwerking? Samen met collega’s kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je meer plezier vindt in je werk. En samen met vakgenoten kun je onderling kennis uitwisselen om tot nieuwe ideeën te komen.

Samen met Actief Werkt! kun je er bovendien voor zorgen dat 2018 jouw jaar wordt. Wij vinden namelijk dat mensen het verschil maken in iedere organisatie en wij helpen daarom onze flexcollega’s aan het werk en inkomen dat bij hen past.

 

Meer over Actief Werkt!