Menu

Sollicitatiebrief schrijven

Sollicitatiebrief schrijven: hoe doe ik dat?

Heb je een leuke vacature gevonden, die goed aansluit bij jouw ervaring en wensen? Dan is het tijd om een goede sollicitatiebrief te schrijven. Een brief die het verschil maakt tussen een afwijzing en uitnodiging. En daar weten wij als uitzendbureau alles van.

Een sollicitatiebrief is een aanvulling op je cv en geeft extra informatie over jou. Belangrijk is dat de opbouw van de brief beknopt moet zijn. Dit betekent niet langer dan vier of vijf alinea’s en maximaal één A4. Je schrijft wat je voor de werkgever kunt betekenen en waarom jij juist geschikt bent voor deze baan. Gebruik een formele schrijfstijl, maar zorg er wel voor dat je sollicitatiebrief volledig wordt gelezen door jouw enthousiasme naar voren te brengen.


Aanhef van de sollicitatiebrief

Richt je brief aan een concreet persoon, ook als het een open sollicitatie is. Een juiste aanhef in een sollicitatiebrief zorgt ervoor dat je direct de persoon aanspreekt en dat spoort meer aan om verder te lezen. Indien de naam van de contactpersoon niet in de vacaturetekst staat, kun je even bellen om hierover navraag te doen. Stel dan meteen vragen over de vacature en het bedrijf.


Brief schrijven: een goede opening

In de eerste alinea laat je de lezer weten waarom je op de vacature reageert. Vermeld duidelijk om welke functie het gaat en waar je de advertentie hebt gezien. Zorg dat je enthousiasme de boventoon voert in de opening van je sollicitatiebrief. Het is misschien wat lastig, maar zorg voor een opvallende opening. Laat het cliché ‘na het zien van de vacature was ik direct enthousiast’ achterwege.


De ideale kandidaat

Dit is het belangrijkste gedeelte van jouw brief. Hier kan de werkgever lezen waarom jij geschikt bent voor de functie. Wat zijn jouw kwaliteiten en waarom zou de lezer jouw cv willen bekijken? Geef concrete informatie over je opleiding en ervaring en zorg dat de informatie die je geeft verband houden met de functie waarop je solliciteert.


Waarom solliciteer je bij dit bedrijf?

Leg uit waarom je juist bij deze werkgever wilt werken, maar vermijd clichés. Benadruk met name wat je voor het bedrijf kunt betekenen, niet om wat je denkt er te kunnen leren. Het is tenslotte geen stageplaats. Laat duidelijk blijken dat je je in het bedrijf hebt verdiept.


Afsluiting van de brief

Eindig jouw sollicitatiebrief met een sterke woorden. Je doel is te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Benadruk dat je graag wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek en dat je uitkijkt naar een reactie.


Dubbelcheck: lees je sollicitatiebrief goed door!

Een geweldige sollicitatiebrief, althans dat vind jij. Laat je brief zeker ook nog even checken voordat je hem verstuurt. Dit voorkomt slordigheden, zoals spelfouten. Beantwoord je de belangrijkste vragen en richt je je brief op de juiste persoon? Ja? Weet je het zeker? Check, check, dubbelcheck. Dan is het tijd om je brief te versturen.


Opvolging het versturen van je brief

Mocht je binnen twee weken na het verzenden van je brief en CV cv nog geen reactie hebben ontvangen? Neem dan telefonisch contact op om te controleren of je sollicitatie goed is aangekomen.