Menu

Voordelen van zzp bemiddelingsmodel

1 April 2024 -

Persoonlijke bemiddeling, maar zónder tussenkomst

Als zzp’er heb je keuze uit een hoop bemiddelaars: stuk voor stuk partijen die jou aan interessante opdrachtgevers en mooie opdrachten kunnen helpen. Toch is het belangrijk dat je goed oplet voordat je zo’n samenwerking aangaat. Waar de ene bemiddelaar jou alleen in contact brengt met een opdrachtgever, neemt de andere de opdracht zelf aan. Die is dan eigenlijk je opdrachtgever. Dat kan voordelen hebben, maar er zijn ook minpunten. Wij lichten de twee modellen voor tussenpartijen toe: het tussenkomst- en het bemiddelingsmodel. Ook leggen we uit waarom wij werken zoals we werken – en wat jij daaraan hebt.

 

Tussenkomstmodel vs. bemiddelingsmodel

Een bemiddelaar kan volgens twee modellen werken: een tussenkomstmodel of een bemiddelingsmodel. Veel organisaties kiezen voor het eerste, Actief Werkt! kiest bewust voor het tweede. Hieronder lees je de belangrijkste eigenschappen van beide modellen – waaronder de manier waarop de tussenpartij verdient.

Tussenkomstmodel
De tussenpartij neemt de opdracht zelf aan van de klant, en zet die uit onder zzp’ers in zijn netwerk. De bemiddelaar komt dus letterlijk tussen de klant en zzp’er te staan, en bepaalt zelf het tarief dat je als zzp’er mag rekenen. Als je zo’n opdracht aanneemt, voer je de opdracht uit bij de uiteindelijke opdrachtgever. Maar op papier werk je voor de tussenpartij, óók als je meerdere opdrachten bij verschillende opdrachtgevers uitvoert. Jij verstuurt je factuur dus aan de tussenpartij. Die stuurt vervolgens een eigen factuur naar de opdrachtgever.

Bemiddelingsmodel
De bemiddelaar neemt de opdracht niet zelf aan, maar brengt opdrachtgevers in contact met geïnteresseerde zzp’ers. In principe maken de opdrachtgever en jij zelf afspraken over de opdracht en het tarief: de bemiddelaar is bij die gesprekken betrokken, maar heeft er geen invloed op. En voer je de opdracht uit? Dan doe je dat voor de opdrachtgever, de bemiddelaar zit daar niet meer tussen. Jij verstuurt je factuur direct naar de opdrachtgever. De bemiddelaar verdient niet aan jouw werk, maar opdrachtgevers betalen de bemiddelaar een fee om in contact met jou te komen.

 

Fiscale gevolgen

Voor zzp’ers is het belangrijk om verschillende opdrachtgevers te hebben – anders voldoe je misschien niet aan de voorwaarden van de Belastingdienst. Werk je samen met een bemiddelaar die het tussenkomstmodel volgt? Dan heb je op papier maar één opdrachtgever: de tussenpartij. Het maakt dan niet uit hoeveel opdrachten je precies uitvoert, en bij hoeveel opdrachtgevers je werkt. Volgt je bemiddelaar het bemiddelingsmodel? Dan tellen al die verschillende klanten ook als jouw opdrachtgevers. En kom jij dus iets makkelijker aan genoeg opdrachtgevers.

 

Goedgekeurde modelovereenkomst

Als technische zzp’er doe je werk van ‘stoffelijke aard’: je maakt iets. Voor dat werk sluit je een overeenkomst met je opdrachtgever. Bij het tussenkomstmodel houdt dat in dat je telkens een andere overeenkomst aangaat. Voor het bemiddelingsmodel ligt dat anders: Zelfstandigen Bouw en Stichting ZZP Nederland hebben namelijk een modelovereenkomst opgesteld, die is goedgekeurd door de Belastingdienst. Hierin staan onder meer standaardafspraken over je onafhankelijkheid en handige passages over de inrichting van het werkterrein.

 

Concurrentiebeding

Stel je voor dat je een opdracht uitvoert. Terwijl je daar bent, geeft de uitvoerder aan dat ze erg tevreden met je zijn en nóg een opdracht voor je hebben. Mooi toch? Niet per se als je tussenpartij een tussenkomstmodel heeft: dat is namelijk je opdrachtgever, en die wil misschien helemaal niet dat je zonder zijn tussenkomst nieuwe opdrachten aanneemt bij dit bedrijf. Daarom staat er vaak een fors concurrentiebeding in deze overeenkomsten opgenomen – kijk dus goed waar je precies voor tekent. Het bemiddelingsmodel is wat transparanter: je bent volledig vrij om de nieuwe opdracht aan te nemen – daar heeft de bemiddelaar helemaal niets over te zeggen.

 

Actief Werkt!: jouw persoonlijke en integere bemiddelaar

Wij werken volgens het bemiddelingsmodel – sterker nog, we zijn er officieel voor gecertificeerd. Hierdoor kunnen we je helpen aan mooie opdrachten en in contact brengen met interessante opdrachtgevers, terwijl je zo zelfstandig en onafhankelijk mogelijk blijft. Meer weten over de voordelen van met Actief Werkt! samenwerken? Neem direct contact op met een vestiging bij jou in de buurt.