Menu

Solliciteer als een All Star met LinkedIn

15 March 2018 -

Heb je nog geen LinkedIn profiel? Maak er dan snel één aan. Een LinkedIn profiel is een uitstekende manier om jouw droombaan te vinden en ook meteen te solliciteren. Voordat je met LinkedIn gaat solliciteren moet je er wel voor zorgen dat je een All Star (zeer deskundig) profiel hebt. Met een All Star-badge maak je namelijk meer kans op een baanaanbod via LinkedIn.

Om een All Star-badge te verdienen, moet jouw profiel compleet zijn ingevuld en voorzien van foto’s. Don’t worry! We laten je niet aan je lot over en voorzien je graag van een handige stappenplan om je All Star-badge te bemachtigen - en uiteindelijk ook die droombaan! Laten we aan de slag gaan.

LinkedIn account aanmaken

Stap 1: upload foto’s

Profielfoto
Zorg voor een professionele, recente en duidelijke foto van jezelf. LinkedIn-profielen met een professionele foto worden 30% vaker bezocht. Met een goede foto maak je dus meer kans op jouw droombaan. Heb je geen professionele foto? Maak er dan zelf één: kies een egale achtergrond voor de foto, trek je nette kleding aan en kijk met een glimlach in de camera. Let er wel op dat je dus een professioneel voor de dag komt en geen leuke Facebookfoto’s met je kids, vrienden of huisdieren gebruikt voor je LinkedIn.

Professionele profiel foto

Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen. Is je ultieme droombaan bijvoorbeeld een hondentrimmer of een hondentrainer? Dan kan een foto met een schattige puppy ervoor zorgen dat je dan juist meer kans maakt op die baan.

Header afbeelding
Kies een passende, rustige header voor jouw profiel uit. Dit kan iets van je eigen werk zijn of een foto dat iets met jouw beroep te maken heeft. Je kunt natuurlijk ook gewoon een kleurtje kiezen of een andere egale achtergrond - als het maar niet te veel afleidt van de rest van je profiel.

Stap 2: vul je introductie volledig in

Professionele headline/kopregel
Vul de intro volledig in; dus je naam, achternaam, locatie etc. Bij de introductie hoort ook je professionele headline (kopregel) en die is best belangrijk. Je profielfoto samen met de headline is het eerste wat mensen zien als je LinkedIn-profiel vinden. In de header kun je dus aangeven dat je op zoek bent naar je droombaan, bijvoorbeeld ‘Beschikbaar voor een nieuwe uitdaging als secretaresse!’ of ‘Op zoek naar een nieuwe uitdaging in grafische vormgeving’. Zorg ervoor dat je de woorden gebruikt die belangrijk en relevant zijn voor je nieuwe droombaan. Zo word je namelijk ook beter gevonden in Google.

Samenvatting
De samenvatting is tevens belangrijk voor een All Star-badge. Hier kun je gewoon iets over jezelf kwijt. Stel, je bent op een sollicitatie en ze vragen je of je iets over jezelf wilt vertellen en waarom je geschikt bent voor deze functie. Wat je dan zou gaan vertellen, kun je als een kort en krachtig verhaal uittypen bij de samenvatting. Denk aan: waarom jij geschikt bent, wat je ervaring is en waar je in uitblinkt.

Stap 3: werkervaring en opleiding

Vul de rest van je profiel ook zo goed mogelijk aan. Sla niets over, anders bereik je nooit je All Star-badge.

Werkervaring
Geef alleen je relevante werkervaring op en vermijd lange lijsten. Je krantenwijk baantje hoeft er dus niet op, tenzij het een toegevoegde waarde heeft voor je nieuwe werkgever. Wees hier selectief in en zorg dat je minimaal drie functies vermeldt. Met alleen de functie en bedrijfsnaam invullen kom je er trouwens niet. Omschrijf ook de werkzaamheden, waarin je je hebt kunnen onderscheiden, welke vaardigheden je hebt ontwikkeld en wat je hebt geleerd bij je vorige werkgevers.

Opleiding
Geef aan wat voor opleidingen en/of cursussen je hebt gevolgd.

Let op: je moet wel een ‘huidige positie’ aangeven - ook al ben je werkzoekende of student - om een All Star-badge te bemachtigen. Je ‘huidige positie’ kan dus zijn student of werkzoekende.

Stap 4: vaardigheden

Voor een All Star-badge moet je minimaal vijf vaardigheden toevoegen aan je LinkedIn profiel. Denk aan: Excel of timmerwerk. Zodra je jouw vaardigheden hebt toegevoegd kunnen anderen je daarop onderschrijven. Vraag anderen daarom ook gerust of ze jouw vaardigheden willen onderschrijven of een aanbeveling willen schrijven op jouw LinkedIn profiel.

Stap 5: connect!

Nu je een LinkedIn profiel hebt ingericht, ben je klaar om je netwerk op te bouwen door connecties te maken. Begin met het toevoegen van mensen die je kent. Dit werkt in principe bijna hetzelfde als op Facebook of andere soortgelijke socialmediakanalen. Schroom niet om een uitnodiging te sturen naar onbekende mensen waarvan je denkt dat ze waarde kunnen toevoegen aan jouw netwerk, daar is LinkedIn ook immers voor. Let wel op dat je minimaal 50 connecties nodig hebt voor een All Star-badge.

Netwerken

Extra tip: Op LinkedIn is het mogelijk om zelf de taal in te stellen. Heb je een voorkeur voor Nederlands, of juist Engels? Ga dan naar je LinkedIn profiel en klik in het menu bovenin op je foto. Er verschijnt dan een drop down menu. Bij ‘ACCOUNT’ kun je vervolgens de taal kiezen en deze op elk gewenst moment aanpassen.

Je bent klaar om te solliciteren

Volg Actief Werkt op LinkedIn en bekijk al onze vacatures. Zet ‘m op. Succes!

Direct aan de slag?

Klik hier om naar LinkedIn te gaan