Menu

Onderweg in de sneeuw? Dit is handig om te weten.

22 January 2019 - Silvie van den Berg

Het is zover! Het is eindelijk winter in Nederland. Het levert mooie plaatjes op, dat zeker. Maar als je met de auto naar je werk moet, dan kom je misschien nog voor een uitdaging te staan. Met onze info houd je het recht!

Werken in de kou

Als er ijs op de weg ligt

Heb jij het wel eens meegemaakt?  Je rijdt rustig over een weg in winterse omstandigheden, alles lijkt onder controle, maar ineens raak je je grip kwijt en begint je auto te glijden. Help... je schrikt natuurlijjk. De truc is om kalm te blijven en geen onverwachte acties uit te halen. Dus niet je stuur omgooien of op de rem trappen, maar rustig bijsturen en voorzichtig afremmen tot je het ijzige deel van de weg af bent. 

Donkere plekken

Zie je donkere plekken op een gladde weg? Dat kan betekenen dat er ijs ligt.

Remmen in een bocht

Bij normale weersomstandigheden zul je vaak afremmen in een bocht. Op sneeuw is het het veiligst om eerst rustig af te remmen en dan de bocht te maken. Het is een beetje alsof je over het ijs loopt. Kleine stapjes en niet proberen te rennen.

Winterbanden

Heb jij winterbanden?  Bij sneeuw en ijs ben je vaak met winterbanden beter af, maar niet altijd. Dus maak je niet teveel zorgen als je geen winterbanden hebt. Bij temperaturen boven nul, hebben zomerbanden zelfs iets meer grip op besneeuwde wegen dan winterbanden. Alleen bij temperaturen onder nul zijn winterbanden veiliger. 

In een slip

Hier wordt het wat ingewikkelder. Raakt je auto in een slip? Soms is rennen het devies, en soms juist niet. Blijf rustig en probeer aan te voelen wat werkt om meer grip te krijgen. Als de achterkant van je auto dreigt weg te slippen, kan het helpen om een klein beetje gas bij te geven en te sturen in de richting waar je naar toe wil. Bij achterwielaandrijving is de tip om voorzichtig het gas los te laten of te ontkoppelen.

Kijk naar waar je heen wil

Zit je in een slip, en zie je die sloot op je af komen? Houd het hoofd koel. Je hebt nu de neiging om naar die sloot te kijken, maar onbewust stuur je in de richtingwaar je heen kijkt. Wend je blik dus af en concentreer je op waar je wél heen wil.  

Veilige reis!

 

bron: ad.nl