Menu

Een onverwachte carrièremove: van kok naar operator.

10 June 2020 -

Je hebt soms van die onverwachte carrièremoves. Soms líjkt een carrièremove vreemd, maar is hij nog niet zo onlogisch als je er over nadenkt. Dat blijkt uit het verhaal van Danny. Hij werkte achttien jaar als kok, en maakte toen de overstap naar de functie van Operator Bij Ausnutria.

Ausnutria

Met Ausnutria werkt Actief Werkt! al lang samen. Ze maken flesvoeding en andere zuivelproducten. Wij zoeken regelmatig operators voor hun locaties in Ommen, Leeuwarden, Heerenveen en Kampen. Als operator bedien je de machines. Aangezien je met babyvoeding werkt is het natuurlijk belangrijk dat je veel aandacht hebt voor hygiëne. Ook kwaliteit staat hoog in het vaandel. Zie daar al een belangrijke overeenkomst met het koksvak.


Van kok naar operator

We spraken met Danny en met Jory van Actief Werkt! Ommen. Wij vroegen Danny hoe het kwam dat zijn loopbaan zo’n onverwachte wending nam. Hoe word je van kok toch operator? Danny: “Ik ben benaderd door Jory Habers van Actief Werkt! in Ommen. Ik had mijn cv online gezet omdat ik op zoek was naar een nieuwe baan. Ik bekeek zelf ook veel vacatures. Niet alleen als kok hoor, ik keek wel wat breder dan dat. Ik stond open voor iets anders. Maar als ik de vacaturetekst dan las, dan schrok het toch vaak af. Dan vroegen ze diploma’s of ervaring die ik niet had, en dan durfde ik eigenlijk de gok niet te wagen.” Gelukkig durfde Ausnutria verder te kijken dan de geijkte werkervaring en opleiding die je verwacht voor de functie van operator. Jory: “Het contact met Ausnutria is goed. Ervaren operators zijn lastig te vinden in de huidige arbeidsmarkt. We spraken over alternatieven. Daarbij concludeerden we dat mensen met ervaring met voedingsmiddelen in een andere werkomgeving ook interessant kunnen zijn.”  Het gevolg? Inmiddels zit Danny helemaal op zijn plek bij Ausnutria. De switch is hem goed bevallen en hij is nu ook in vaste dienst. 


Een enorme stap

De overeenkomst tussen werken als kok en als operator, is natuurlijk dat je met voeding bezig bent. Is het verder een enorme stap? Danny: “Ja en nee. Je werkomgeving is natuurlijk heel anders. Ik heb nu veel meer regelmaat, dat vind ik fijn. Ik werk in twee ploegen volgens een vast rooster, ik weet beter waar ik aan toe ben. Ik ben nu ook net als in de horeca veel bezig met hygiëne, met procedures en kwaliteitseisen. Wat ik wel eens mis uit de horeca, is het teamgevoel en de mentaliteit. Maar daar krijg ik andere dingen voor terug.

 

Ontwikkelmogelijkheden

“De arbeidsvoorwaarden zijn sowieso beter. En ik heb nu meer ontwikkelmogelijkheden. Er wordt erg gestimuleerd dat je doorgroeit binnen de organisatie. Ze bieden opleidingen aan. Net als een andere collega, die ook is omgeschoold vanuit zijn functie als kok, volg ik de opleiding Mbo Levensmiddelentechnologie. Mijn ultieme doel? Ik wil graag doorgroeien naar volwaardig poedermaker.


Aanrader

Op onze vraag of Danny het andere koks ook zou aanraden, is hij duidelijk: “Zeker! Ik werk in een hecht clubje mensen. De sfeer is goed. Ik ben heel blij dat ik deze kans heb gekregen, dat Actief Werkt! me geholpen heeft. Met hen heb ik goed contact, alles is goed geregeld, ook niet onbelangrijk.”

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jou om je te laten omscholen? Of wil je meer weten over werken als operator? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde vestiging van Actief Werkt!.

Jouw dichtstbijzijnde vestiging