1 mei is Dag van de Arbeid. In Nederland is het geen officiële feestdag. Misschien is de betekenis daarom ook wel wat minder bekend. Wij zetten een aantal weetjes op een rij.
Weet jij wat we vieren op de Dag van de Arbeid?
Op deze dag staan we stil bij werknemersrechten en arbeidsomstandigheden. Deze dag wordt al ruim 130 jaar gevierd en in die tijd is er veel bereikt. Toch blijft het een superbelangrijk onderwerp dat aandacht moet blijven krijgen.
Is 1 mei - Dag van de Arbeid eigenlijk een officiële feestdag?
Het antwoord is nee... in de meeste andere landen is het wél een officiële feestdag, en wordt er niet gewerkt. In Nederland is dat anders. Dat komt vooral omdat in Nederland vakbonden en werkgevers altijd vrij vredig met elkaar omgingen. De strijd om rechten voor werknemers ging er wat minder heftig aan toe dan in sommige andere landen.
De Dag van de Arbeid vindt zijn oorsprong in Amerika
Dat klopt. In 1886 werd in Amerika op 1 mei gestaakt. Zo wilden de Amerikanen afdwingen dat de achturige werkdag werd ingevoerd. Er volgden rellen in Chicago, waarbij elf doden vielen. Dit was de aanleiding voor socialisten om elk jaar op 1 mei te demonstreren. In Nederland werd de achturige werkdag in 1919 ingevoerd.
In andere landen wordt ook op 1 mei de Dag van de Arbeid gevierd
Nee! In de meeste landen wel, maar in bijvoorbeeld Amerika, Canada en Australië vindt 'Labour Day' inmiddels op een andere datum plaats.
Voordat 1 mei de Dag van de Arbeid werd gevierd, werd in Nederland op deze datum het 'Lentefeest' gevierd.
Dag van de Arbeid in het teken van verbondenheid
Arbeidsomstandigheden blijven ook in Nederland een belangrijk onderwerp, al hebben we veel bereikt sinds 1888. In de huidige tijd wordt 1 mei in Nederland niet echt meer gevierd. De dag staat in het teken van onderlinge verbondenheid, en dat is volgens ons altijd mooi om te vieren.
Fijne dag van de arbeid!