Blunders op de werkvloer: iedereen maakt ze mee. Maar ook tijdens de sollicitatieprocedure kun je al een flinke blunder begaan. En dan is dat natuurlijk minder prettig. Om je te behoeden voor de mogelijke ‘falen’ die op de loer liggen, vertellen we je graag wat de 5 grootste (en meest voorkomende) sollicitatieblunders zijn.
1. De naam van de interviewer vergeten
Een blunder die we veel vaker meemaken dan je zou denken: mensen die de naam van hun gesprekspartner zijn vergeten. Soms komt dit voor uit desinteresse, maar vaak is het gewoon een kwestie van zenuwen. Dit levert een hele vervelende situatie op wanneer je bij de balie moet aangeven met wie je een afspraak hebt. Zorg dus dat je net voordat je het bedrijf binnenstapt nog even checkt hoe de interviewer heet.
2. De verkeerde dag of het verkeerde tijdstip
Zelfs mensen die werkelijk altijd op tijd komen, kunnen zich nog vergissen in de datum en tijd van een sollicitatiegesprek. Terwijl dit juist dé afspraak is waarbij je dit niet wilt meemaken. Ook in dit geval geldt dat de zenuwen de overhand kunnen nemen, zelfs vooraf. Een lastige situatie, want op deze manier zul je helaas geen goede indruk op jouw potentiële werkgever achterlaten. Noteer dus - bij het maken van de afspraak - op een duidelijke manier de juiste datum en tijd in je agenda.
3. Geen kennis over de functie
Heb je veel sollicitatiegesprekken in een korte periode? Dan is het belangrijk om goed voor ogen te hebben bij welk bedrijf je wanneer aan de beurt bent. Natuurlijk zul je ter plekke alle nodige informatie krijgen, maar met wat basiskennis over de functie en het bedrijf maak je een nog betere indruk. Lees de vacaturetekst dus goed door en neem bijvoorbeeld alvast een kijkje op de website. Het komt namelijk nog vaak voor dat de sollicitant per ongeluk een andere functie of een ander bedrijf beschrijft... een flinke sollicitatieblunder!
4. Iets te persoonlijk...
Wanneer je op je gemak bent tijdens een sollicitatiegesprek, kun je volledig jezelf zijn. Zeker wanneer je een goede klik hebt met je gesprekspartner. Afhankelijk van de functie is het echter wel belangrijk om professioneel te blijven. Vertellen over je privéleven is prima, maar denk goed na over welke indruk je wilt achterlaten. Dit geldt overigens ook voor je imago op het internet: zorg ervoor dat je ook op social media een goed beeld van jezelf overbrengt. En we hoeven het je natuurlijk niet te vertellen, maar flirten is uiteraard not done. Wanneer je verwacht op die manier een baan te krijgen, bega je gegarandeerd een blunder.
5. Een negatieve instelling
Een sollicitatiegesprek zal je nooit ingaan met de intentie om te klagen. Maar wanneer de interviewer vraagt naar je ervaringen met je vorige baan, zou het kunnen dat dit wat negatieve gevoelens opwekt. Je hoeft de situatie niet rooskleuriger te schetsen dan deze is, maar zorg ervoor dat je niet begint te klagen over je oude werkgever. Op die manier laat je geen positieve indruk achter. Wel kun je benoemen wat je in je nieuwe baan graag anders zou willen zien. Zo voorkom je een sollicitatieblunder.