Als jij solliciteert, gebruik je dan een cv? Het maken van een cv kost wat moeite, maar het helpt je wél als je op zoek bent naar werk. En als je er één keer tijd in steekt, dan heb je een basis waarmee je lang vooruit kunt. Om je goed voor de dag te laten komen, zetten we graag zeven onmisbare onderdelen voor je op een rij die jouw cv compleet maken. Ook handig om te gebruiken als een checklist! ;-)
1. Goede foto
Vraag jij je af of een foto wel een goede toevoeging is voor een cv? Wij zeggen: doen! Jij onthoudt iemand toch ook veel beter wanneer je er een gezicht bij hebt? Daarnaast helpt een professionele foto jou misschien wel juist aan jouw droombaan. Hoe je een goede foto maakt kun je lezen in ons vorige blog: DIY: 6 tips voor een professionele foto. Niet alle professionele foto’s hoeven saai te zijn. Ga je bijvoorbeeld werken met dieren? Dan kun je leuk met je puppy op de foto. Met andere woorden: zorg ervoor dat jouw foto goed aansluit bij de carrière die jij graag wilt.
2. Contactgegevens
Super belangrijk zijn natuurlijk je contactgegevens. Een recruiter of een werkgever moet weten hoe hij of zij jou kan bereiken. Check of je de volgende gegevens in ieder geval op je cv hebt staan:
- Je voor- en achternaam (het liefst bovenaan je cv, zodat de recruiter je makkelijk kan vinden)
- Je adres
- Je geboortedatum
- Je telefoonnummer
- Je e-mailadres (gebruik een representatief e-mailadres)
Daarnaast kun je er ook voor kiezen om je rijbewijs of website te vermelden op je cv. Zorg ook dat je gegevens altijd up-to-date zijn wanneer je gaat solliciteren.
3. Een profielschets
Het is aan te raden om in een paar korte regels een stukje over jezelf te schrijven op je cv. Dat kan bijvoorbeeld je motto zijn in combinatie met je werkervaring en vaardigheden. Denk aan wat je ambities zijn en vergeet ook niet om een persoonlijk stukje van jezelf erin te verwerken: wat onderscheidt jou van anderen en wat maakt jou echt jou?
Een profielschets komt het krachtigst over bij je profielfoto, zo heeft men meteen een goed beeld van jou en krijgt jouw cv een persoonlijke touch. Tip: heb je al een LinkedIn profiel? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk ook al een profielschets bij de intro/samenvatting toegevoegd. Je profielschets van LinkedIn kun je ook prima gebruiken op je cv, als je die hebt.
4. Combineer je werkervaring
Het kan voorkomen dat je vrij veel verschillende banen hebt gehad in een korte tijd. Vind je het lastig om het overzicht hierin te bewaren? Of zijn het gewoonweg te veel banen om apart te benoemen op je cv? Dan kun je ervoor kiezen om werkervaring te combineren.
Bijvoorbeeld dat je van 2016 t/m 2018 via Actief Werkt! ervaring hebt opgedaan bij verschillende opdrachtgevers. Als inpakker, orderpicker en heftruckchaufeur. Zo combineer je werkervaring via één uitzendbureau en voorkom je dat er onduidelijkheden ontstaan op je cv. Je kunt ook werkervaring in een bepaalde branche combineren. Op deze manier blijft je cv overzichtelijk en kun toch je veel werkervaring benoemen.
5. Opleidingen en cursussen
Je opleidingen mogen ook niet ontbreken op je cv. Vermeld de naam van je school, je diploma (behaald/nog niet behaald), de duur van je studie en natuurlijk je studierichting. Heb je tijdens je opleiding iets belangrijks gedaan in de vorm van een project of een opdracht - vermeld dit er dan ook even bij. Wie weet geeft dat ene project juist de doorslag.
6. Kennis en vaardigheden
Zet je kennis en vaardigheden er ook even bij. In je profielschets heb je al aangestipt waar je in uitblinkt, maar het is ook goed om het nog even apart en uitgebreid te benoemen. Hiermee onderstreep je ook als het ware je profielschets. Spreek je bepaalde talen of weet jij je hoofd altijd koel te houden? Omschrijf wat jij in huis hebt en wat jou uniek maakt.
7. Referenties
Heb je ergens gewerkt waar ze supertevreden over je waren? Dan kun je vragen of ze je een referentie willen geven. Je werkgever zet dan zijn tevredenheid over jouw werk op papier. Citeer bijvoorbeeld de positieve woorden van je voormalig leidinggevende en zet het volgende erbij; de naam van wie dit zei, functie van diegene, de naam van het bedrijf en wanneer je daar hebt gewerkt. Hiermee maak je natuurlijk een hele goede indruk en versterk je jouw cv!
Bonus tips:
Maak jij je cv zelf, bijvoorbeeld in een programma als Word? Zorg dan voor een overzichtelijke layout met genoeg witruimte en duidelijke kopjes. Maak je cv niet langer dan twee A4’tjes, recruiters hebben namelijk geen tijd (en geen zin) om een heel boekwerk door te nemen - hoe trots je er ook op bent. Laat je cv tevens even door iemand anders nakijken: vier ogen zien meer dan twee. Een klein spelfoutje is zo gemaakt. Klopt alles? Sla je cv dan op and you are ready-to-go.
Is je cv klaar om te versturen? Bekijk de vacatures.
Ook interessant om te lezen: Wat recruiters écht niet willen horen tijdens een sollicitatiegesprek.