Menu

Zo voorkomt VAC ongelukken op de werkvloer

18 December 2019 -

 

Zo voorkomt VAC ongelukken op de werkvloer

Bij Actief Werkt! is het top-prio dat de flexcollega’s veilig werken. We werken met veel bedrijven samen en we vinden het ook belangrijk dat deze bedrijven goed omgaan met veiligheid. Wij geven je graag een kijkje achter de schermen. Dat doen we nu bij Van Antwerpen Cartonnage, of korter gezegd: VAC, in Zwijndrecht.

VAC is een productiebedrijf. Ze maken kartonnen producten zoals decorkokers of verpakkingskokers.  Je kunt denken aan van die kokers waarin posters verzonden worden, je kent ze vast wel. Wij spraken met Kuno Lipperts, Plant manager is bij Vac. Hij vertelt ons dat VAC een organisatie is die veiligheid, gezondheid en welzijn van de medewerkers nastreeft.

“Al voor mijn eerste werkdag werd ik duidelijk geïnformeerd”
VAC werkt met veel verschillende machines die allemaal anders werken. Bij elke machine zijn veiligheidsvoorschriften aanwezig. Ondanks dat alle machines beveiligd zijn, bestaat er altijd een kleine kans op een ongeluk. Een klein foutje kan al een ongeluk veroorzaken. In het ernstigste geval raken ledematen bekneld in een machine. Welke risico’s er zijn, wordt duidelijk aangegeven bij de machines. Als je gaat werken bij VAC dan krijg je een mondelinge en schriftelijke uitleg over de veiligheid. Zowel de medewerkers als de manager moeten allebei formulieren ondertekenen, zodat het bedrijf zeker weet dat de veiligheidsvoorschriften bekend zijn.

“Voor je eigen veiligheid”
Wij spreken ook met René. Hij vertelt over zijn werkervaring als productiemedewerker bij VAC. Hij geeft aan zich veilig toe voelen op de werkvloer. Dit komt door de veiligheidsvoorschriften en omdat alles wat je nodig hebt voor veiligheid aanwezig is. Zo draagt iedereen op de werkvloer veiligheidsschoenen, oordoppen en een veiligheidsbril. “De werkomgeving is veilig, maar als je zelf niet goed oplet kan er een ongeval gebeuren. Gelukkig spreken collega’s elkaar ook aan als ze zien dat iemand zich niet aan de veiligheidsvoorschriften houdt”, aldus René. “Zelf heb ik nog nooit iemand op de werkvloer gezien zonder bril, maar als ik dat zie zou ik het wel meteen melden. Soms is het best lastig om een veiligheidsbril te dragen als die bijvoorbeeld beslagen raakt, maar het is voor je eigen veiligheid!”.

“Al jaren ongeval vrij”
VAC is gestart met één keer in het kwartaal iedereen bij elkaar te roepen om de veiligheid nogmaals onder de aandacht te brengen. Dit wordt per afdeling gedaan, omdat iedere afdeling zijn eigen gevaren kent. Veel bedrijven hebben een bord met de laatste ongevallen. Er staat dan bijvoorbeeld ‘al 150 dagen ongeval vrij’. Misschien heb je ze wel eens gezien? Vac maakt geen gebruik van zo’n bord. VAC kiest voor focus op veiligheid en niet op focus op ongevallen. “wij zijn al jaren ongeval-vrij en ons personeel weet dat ook”, aldus Kuno. Daarnaast hebben ze een zeer actief beleid vanuit de organisatie. Zo is er een maandelijkse global meeting. Hierbij komen alle facetten van veiligheid aan het licht. Iedere organisatie die een bedrijfsongeval heeft meegemaakt moet dat rapporteren. Je hoopt een goede reputatie te houden: een veilig bedrijf zonder ongevallen. Gelukkig is VAC al jaren ongeval vrij en hopen ze dit ook te blijven.

Meer lezen over veiligheid

Contact met iemand van Actief Werkt!