Menu

Werk jij binnen? Zoek de buitenlucht op!

16 August 2019 -

Werk jij gezond en veilig? Dat houdt meer in dan de veiligheidsvoorschriften volgen. Het betekent ook dat je een beetje lief voor jezelf en voor je lijf bent, dat je goed voor jezelf zorgt, voor je lichamelijke én je mentale gezondheid. Daar doe je je voordeel mee op de werkvloer en daar buiten. Hoewel we veel flexcollega's hebben die in de buitenlucht werken, is de kans groot dat jij een baan hebt die zich binnen vier muren afspeelt, in een kantoorruimte, productiehal of magazijn. Hopelijk heb je een fijne werkplek met veel daglicht, frisse lucht en misschien zelfs wat groen om je heen. Als je binnen werkt, doe je jezelf dan een plezier door tijdens je werkdag de buitenlucht op te zoeken. Als je dat doet voel je je gelukkiger, creatiever en gezonder. 

 

Frisse lucht tijdens je werkdagDe gezondheidsvoordelen van buitenlucht

Je kunt je er wel iets bij vorostellen dat regelmatig naar buiten gaan goed voor je is. Maar hoe zit dat precies?

Als je naar buiten gaat krijg je meteen meer zuurstof. Je staat er niet bij stil, maar daardoor daalt je hartslag, bloeddruk 

Het daglicht zorgt ervoor dat je lichaam vitamine D aanmaakt. Vitamine D zorgt voor sterke botten en spieren en een gezond brein. Vitamine D zorgt ook voor de aanmaak van serotonine. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Je wordt er vrolijk van dus, en daar hoeft de zon niet eens voor te schijnen!en spierspanning. Daardoor voel je je meer ontspannen. Doordat je brein meer zuurstof krijgt word je creatiever, en je geheugen en concentratievermogen verbeteren. 

 

Hoe krijg jij voldoende buitenlucht, ook op je werkdag? 

Lunchwandelen

Je hebt net gelezen dat je van de buitenlucht opzoeken vrolijker en slimmer wordt. Maar misschien vraag je je af hoe je het praktisch voor elkaar krijgt?

Laten we beginnen met het goede nieuws: al ga je maar 20 minuten per dag naar buiten tijdens je werkdag, dan levert dat je al voordelen op. 

  • Het meest voor de hand liggend: ga lunchwandelen of ga tijdens je koffiepauze naar buiten.
  • Ga op de fiets of te voet naar je werk. 
  • Door het naar buiten te gaan te zien als een vast ritueel, blijf je het ook doen!
  • Maak van je collega's bondgenoten; betrek hen bij je voornemen om vaker naar buiten te gaan.
  • Haal je je lunch buiten de deur? Kies dan voor de plek waar je te voet heen kunt.
  • Wil je iets bespreken met een collega? Doe het al wandelend. Het komt jouw fitheid ten goede, maar je lost problemen ook eerder op en komt al wandelend tot betere oplossingen. Win-win dus. 
  • Vraag je leidinggevende of het een optie is om jullie werkoverleg voortaan wandelend of buiten te doen.

Heb jij nog een andere tip of een ervaring die je wil delen? Dan willen we het graag weten!

Actief Werkt! heeft dagelijks zo'n 6.000 flexcollega's aan het werk bij bedrijven in heel Nederland. Wij vinden het als goed werkgever belangrijk dat zij veilig en gezond werken. We besteden daar dan ook veel aandacht aan. Heb je iets aan onze buitenlucht-tips? Hier lees je ook onze tips over je baan combineren met een gezond eetpatroon. 

Bron: Huffington Post