Menu

Tips voor veilig werken in transport

Werk jij met transportmiddelen? Met een heftruck, reachtruck of andere truck?  Of je nu op de openbare weg werkt of in een warehouse, je hebt met veiligheidsrisico's te maken. De wereld van transport is een prachtige wereld, vol innovatie, maar er gebeuren ook relatief veel ongevallen. Na de bouwsector komen in de transportsector de meeste bedrijfsongevallen voor. Werkgevers zijn verantwoordelijk voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Maar ze hebben jou als medewerker natuurlijk keihard nodig!

 

Wat denk jij, welke ongevallen kunnen gebeuren als je risico's neemt met transportmiddelen? De top 10 wordt aangevoerd door aanrijdingen. Je kunt het je vast voorstellen. Je hoeft maar even niet goed op te letten en een aanrijding is zo gebeurd. Daarnaast zijn veel ongevallen het gevolg van vallende lading. Als je te snel je lading stapelt, en in de haast niet goed checkt, liggen de risico's op de loer. Ook komt het voor dat trucks kantelen. Gelukkig kun je veel doen om de kans op ongevallen te verkleinen. Het begint allemaal met: tijd nemen, aandacht hebben en checken. 

 

Wat kun je zelf doen om veilig te werken? 

Haal je certificaat

Dit is toch wel stap 1. Als jij op de heftruck of reactruck stapt, is het belangrijk dat je in het bezit bent van een geldig certificaat. Deze kun je behalen via Actief Werkt! 

 

Check je transportmiddel

De werkgever zorgt ervoor dat machines jaarlijks worden gekeurd. Toch is dat niet voldoende. Loop aan het begin van je werkdag een rondje om je machine om deze te controleren. 

 

Voorkom aanrijdingen

Je bent natuurlijk net als in het verkeer ook afhankelijk van anderen. Toch kun je ook zelf wat doen. Let altijd op omstanders en gebruik je claxon om te waarschuwen dat je er aan komt. Rem af bij onoverzichtelijke punten en kijk altijd in de rijrichting. In dit filmpje zie je hoe je veilig en gemakkelijk in de juiste rijrichting rijdt. 

 

Houd je lading stabiel

Zorg er voor dat er nooit iemand onder je lading blijft stilstaan, of er onder doorloopt. Check altijd of je lading stabiel is en ingesealed. Let er ook op dat je niet meer laadt dan het maximale laadgewicht. Zorg er voor dat de lading je zicht niet belemmert. Als dat toch zo is en het kan niet anders, vraag dan een collega mee te kijken. Verander nooit de hoogte van de vorken tijdens het rijden. Riijd je zonder lading? Houd de vorken dan laag en evenwijdig aan de grond. Op de dozen staan stickers met informatie hoe je de doos moet plaatsen en of er breekbare spullen inzitten. Vervoer nooit personen met een vorkheftruck, behalve op de speciale passagierszitplaats.

Ben jij goed thuis in de veiligheidsvoorschriften? Check het in deze game!

Test je kennis, doe de game

Wil je meer info hierover? Neem dan contact op met Actief Werkt!