Menu

Werken in de kou

donderdag 17 januari 2019

Werken in de kouWerk jij buiten? Dan weet jij hoe koud het kan zijn in de winter. Voorkom onderkoeling of zelfs bevriezing en bescherm je goed tegen de  kou. Draag bijvoorbeeld handschoenen of thermokleding. Maar wat zijn eigenlijk de regels omtrent werken in de kou?

Zo’n 19% van de Nederlandse werknemers heeft regelmatig last van koude werkomstandigheden.  Denk bijvoorbeeld aan:

  • werken in de buitenlucht
  • werken in een koel- of vriescel
  • weinig beweging tijdens het werk

Als je niet de juiste kleding draagt, loop je extra gezondheidsrisico bij werken in koude temperaturen. Bij een temperatuur boven de 15 °C is er vaak geen direct risico. Onder de 15 °C heb je bescherming als extra kleding en handschoenen nodig.

Gevoelstemperatuur berekenen

Om te bepalen hoe koud het is, is niet alleen de omgevingstemperatuur maar ook de gevoelstemperatuur van belang. Kijk voor de actuele gevoelstemperatuur op Buienradar.nl of bezoek de website van het KNMI voor meer uitleg.

Werk weigeren: wetten en regels

Volgens de wet mag je je werk stilleggen als hitte of kou ernstig en onmiddellijk gevaarlijk is voor je veiligheid of gezondheid. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met jouw contactpersoon bij Actief Werkt!

Risico’s werken in de kou

De grootste risico’s van werken in de kou zijn onderkoeling en bevriezing. De kans op ongelukken kan dan toenemen. 

> Lees meer over de gezondheidsrisico’s van werken in de kou

Tips veilig werken in de kou

Er zijn verschillende maatregelen die jij en je werkgever kunnen treffen om de risico’s van werken in de kou te beperken.

> Lees meer over maatregelen bij werken in de kou

> Bekijk de checklist voor werken in koel- en vrieshuizen

Bron: FNV