Menu

Tropische temperaturen, bescherm jezelf!

donderdag 20 juli 2017

Eindelijk, de zomer is begonnen. Werk jij buiten? Bijvoorbeeld op een bouwplaats, bij het plukken van groente en fruit of in de horeca op het terras? Hou dan rekening met de zon. Bescherm jezelf goed met de onderstaande tips.

Natuurlijk is zonlicht vooral goed voor je. Behalve een goed humeur, levert de zon een belangrijke bijdrage in het regelen van je dag- en nachtritme, en zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Dat is o.a. belangrijk voor sterke botten. Maar een te lange blootstelling aan direct zonlicht kan schadelijk zijn. UV-straling beschadigt de huidcellen. Je kan verbranden, je huid kan sneller verouderen en het kan huidkanker veroorzaken. De straling van de zon kan zelfs je ogen beschadigen in de vorm van staar.

Kortom, reden genoeg om jezelf te beschermen. Dat kan op meerdere manieren:

  • Vermijd direct zonlicht zoveel mogelijk. Probeer in de schaduw te werken.
  • Bedek je lichaam zoveel mogelijk. Het liefst lange mouwen en broekspijpen en een pet met een flap in de nek. Er is zelfs UV-werende kleding op de markt.
  • Delen van je huid die niet beschermd worden door kleding smeer je in met zonnebrandcrème. Minimaal factor 30 noodzakelijk en herhaling na elke 2 uur, zelfs vaker bij transpireren. Gebruik crème met een goed UVA-filter. 
  • Draag een UV-werende zonnebril met CE-markering.
  • Controleer je huid regelmatig op verdachte plekjes