Menu

Sollicitatiegesprek? Dit kun je beter niet doen...

dinsdag 12 april 2016

Na vele sollicitatiebrieven te hebben verstuurd, word je dan eindelijk uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Je bereidt je goed voor op alle vragen,  hebt de juiste antwoorden en passende outfit voor het gesprek. Qua voorbereiding zit je helemaal goed, wat kan er nu nog misgaan?

Genoeg volgens de Amerikaanse arbeidsbemiddelaar CareerBuilder. Zij vroegen 2500 HR-managers waar zij hun beslissing op baseren. Een ongemotiveerde houding, flauwe handdruk of geen oogcontact, 50% van de werkgevers binnen de eerste vijf minuten of een kandidaat geschikt is voor de functie. Dat gaan we eens binnen de muren van Actief Werkt! bekijken: waar baseert onze corporate recruiter Kelly Keizer haar beslissing eigenlijk op? Komt dit overeen met haar collega’s? En wat zijn de meest bizarre gesprekken die zij ooit heeft gevoerd?

Door: Kyra Joosen

Waar stoor jij je aan tijdens een sollicitatiegesprek? Lichaamstaal, taalgebruik, kleding of heel iets anders?

“Tijdens een sollicitatiegesprek zijn zenuwen bij de kandidaat natuurlijk heel begrijpelijk. Wanneer ik merk dat de kandidaat zo nerveus is dat het lastig is om een goede eerste indruk te maken, probeer ik de zenuwen altijd weg te nemen of in ieder geval te benoemen. Voor mij is het van groot belang dat een potentiële nieuwe collega lekker zichzelf kan zijn en hiermee authenticiteit laat zien. Ik kan me er erg aan storen wanneer dit niet het geval is en probeer altijd door een ‘gemaakte’ houding te prikken.”

“Verder ben ik er een groot voorstander van om opvallende zaken direct te benoemen. Te denken valt aan een ongemotiveerde houding, geen oogcontact maken en bijzonder taalgebruik. Op die manier geef je de kandidaat de ruimte om zich te herpakken en eventueel onbewust (en ongewenst) gedrag bij te stellen. Echt vervelend vind ik het als een kandidaat niet is voorbereid. Het is een kleine moeite om de vacature en algemene informatie vooraf door te nemen.”

“Sommige uitkomsten uit het onderzoek van Careerbuilder zijn voor mij niet onoverkomelijk. Het ligt aan de context waarin de kandidaat dit gedrag laat zien. Een telefoontje of berichtje beantwoorden tijdens een sollicitatiegesprek, asociaal? Jazeker, maar begrijpelijk wanneer er bijvoorbeeld een familielid ernstig ziek is.”

Wat zijn voor jou belangrijke redenen om iemand af te wijzen?

"Afhankelijk van het type vacature, wijs ik iemand af wanneer ik of mijn collega’s het gevoel hebben dat de sollicitant qua persoonlijkheid geen match is. Uitzendbureau Actief Werkt! is een club waar samenwerken binnen een informele, commerciële en hectische omgeving aan de orde van de dag is. Hier moet je tussen passen. Je bent continue bezig alle ballen in de lucht te houden en veel zaken hebben spoed. Prioriteiten stellen, energie verdelen en liefde voor je vak hebben zijn hierbij belangrijk."

"Natuurlijk wijs ik ook kandidaten af die niet voldoen aan de gestelde vacature eisen. Soms zoek je gewoon iemand met een bepaalde ervaring of vaardigheid. Is deze ervaring wel aanwezig maar past de kandidaat gevoelsmatig niet binnen het team waar de vacature voor is? Dan kijk ik altijd of we wellicht in de toekomst nog andere wegen kunnen bewandelen. De match zit hem in een gevoel, gaat iemand zijn draai hier vinden? Uiteraard kun je dit gevoel onderbouwen door dieper in te gaan op de sollicitant door bijvoorbeeld een assessment in te zetten."

"In de uitkomst van het onderzoek zie ik terugkomen dat de kandidaat betrapt wordt op een leugen. Dit is voor mij absoluut een reden om iemand af te wijzen. Als iemand in de eerste fase van de procedure al niet eerlijk is, ben ik mijn vertrouwen kwijt en heeft het geen zin om verder met elkaar in gesprek te gaan."

Meest bizarre sollicitatiegesprekken of sollicitanten?

"Samen met mijn collega sprak ik ooit een kandidaat die zichzelf een salesguru noemde. Dit zorgde er niet alleen voor dat mijn collega en ik de slappe lach moesten onderdrukken, ik verloor er tevens mijn interesse door. Een beetje arrogantie mag wat mij betreft best in een commercieel gesprek, ik vraag je per slot van rekening zelf waar je goed in bent. Jezelf omdopen tot guru gaat me toch echt te ver."

"In dezelfde gespreksronde spraken wij een kandidaat die niet was voorbereid. Hij was van mening dat daar het sollicitatiegesprek voor diende; wij konden hem nu toch vertellen wat onze organisatie deed en welke rol hij daarin ging spelen?"

"Sollicitanten die hele levensverhalen met je delen zijn helaas geen uitzondering. Ik realiseer me dat dit soms een consequentie is wanneer je mensen op hun gemak probeert te stellen. Een enkele keer heeft dit geresulteerd in een huilende kandidaat. Tsja, is toch een beetje ongemakkelijk. Een goede balans is belangrijk, iemand moet op zijn gemak zijn maar het is en blijft een zakelijk gesprek waarin de kandidaat zijn beste kant moeten laten zien."

"Alle clichés zie je wel een keer voorbij komen; de kandidaat die iets te opvallend naar je knipoogt, de kandidaat die een ontzettende alcoholwalm om zich heen heeft hangen, de kandidaat die zo ziek is dat de wc binnen handbereik moet blijven, you name it.."

Tips? Wat wel/niet doen tijdens een sollicitatiegesprek?

"De beste en belangrijkste tip: ben jezelf! Bij Actief Werkt! gaan we voor een langdurige samenwerking. We hebben er beiden niets aan wanneer jij als nieuwe collega niet goed op je plek zit. Ben eerlijk en oprecht en laat je niet verleiden tot het geven van sociaal wenselijke antwoorden. Kom op tijd en zorg dat je bent voorbereid. Toon interesse en ga in op de vragen die je gesteld worden. Ook als je niet het antwoord kunt geven dat het beste past."

"Beschikken over zelfkennis en het kunnen benoemen van talenten en ontwikkelpunten spreken voor je. Als recruiter wil ik je oprecht leren kennen en dat betekent ook dat ik boven tafel wil krijgen wat je straks goed en minder goed gaat doen. Ben je bijvoorbeeld niet zo goed in het verrichten van administratieve handelingen? Geeft niets, maar benoem het!"

Enthousiast geworden en benieuwd naar Kelly? Bekijk al onze interne vacatures en wie weet zit jij binnenkort, uiteraard goed voorbereid, tegenover haar!

Kelly Keizer

 

 

 

Kelly Keizer is werkzaam als corporate recruiter bij uitzendbureau Actief Werkt!. Heb je vragen of interesse in een functie?  Mail of bel 076 530 20 60.