Menu

Iets aan de hand of kop in het zand?

donderdag 22 september 2016

Ziekte overkomt je, verzuim is een keuze!

Iedereen heeft wel eens ergens last van. Gemiddeld verzuimen werknemers 1 keer per jaar. En ja, sommige mensen verzuimen ook ongeoorloofd. Kind ziek en vakantiedagen op? Ziek. Bekerhuldiging van Feyenoord op de Coolsingel op maandagmorgen? Ziek. Daarnaast heb je ook nog het ‘grijze’ verzuim. Ik werk misschien door met knallende koppijn, terwijl collega X al met een snotneus haar werkplek verlaat. Het is belangrijk dat je als organisatie je kop niet in het zand steekt maar actie onderneemt.

Afgelopen week gaf ik de workshop ‘risicomanagement verzuim’ aan (nieuwe) interne medewerkers van Actief Werkt!. Tijdens deze workshop leer ik de deelnemers om een gedegen risico-inschatting te maken bij de aanname van een ziekmelding. Aan het begin van de training vraag ik mijn collega’s om hun eigen visie op langdurig verzuim te formuleren. Een paar reacties opgesomd: ‘’Verzuim vind ik maar lastig, we hebben er wel aandacht voor maar het zijn altijd van die vreemde verhalen.’’ ‘’Soms kan ik er helemaal niets mee.’’ ‘Het is heel moeilijk om je eigen referentiekader los te laten.’’ Ik denk dat deze reacties kenmerkend zijn voor de negatieve sfeer die binnen veel organisaties op het gebied van verzuim leeft. Jammer! Actief Werkt! doet het goed op het gebied van verzuim. Wij hebben namelijk geleerd; als je de koppen bij elkaar steekt kan het ook zeker iets positiefs opleveren.

Het begint met het loskoppelen van verzuim en ziekte. Communiceer met de verzuimende medewerker over de mogelijkheden in plaats van de beperkingen. Toon belangstelling maar ga niet medicaliseren. Je hebt namelijk niets aan die medische info, je bent tenslotte geen arts. Daarnaast verschilt de pijngrens per persoon. Ga het gesprek aan en probeer te achterhalen wat iemand nog wel kan. Eventueel kan een bedrijfsarts hierbij helpen. Bespreek ook of er misschien iets anders speelt. Zit iemand niet op zijn plek of zijn er problemen in de privésfeer? Kijk welke problemen je kan oplossen of wegnemen. Steek het gesprek op een positieve wijze in en bespreek vooral welke acties je kan inzetten om iemand in beweging te krijgen.

Ik sta volledig achter onze filosofie; ziekte overkomt je, verzuim is een keuze. Bij Actief Werkt! zien we namelijk dat als er een klein beetje wil is, vrijwel iedereen nog iets kan. Daarbij, heel Nederland moet werken voor zijn/haar geld. Waarom een zieke medewerker niet voor zijn/haar ziektegeld? Zodra duidelijk is dat een flexcollega (nog) niet kan terugkeren in eigen werk, maar wel benutbare mogelijkheden heeft, starten wij het re-integratietraject. We starten direct want hoe langer iemand uit het arbeidsproces is, hoe moeilijker de terugkeer wordt. We bekijken de mogelijkheden binnen de huidige organisatie, maar kijken ook de grens over. We gaan door tot de flexcollega werk verricht dat past bij de mogelijkheden. Dus nee, niet alleen papieren inscannen en stickers plakken. Volwaardig werk. En weet je wat zo mooi is? De flexcollega is dolblij en vaak mag hij/zij na herstel nog blijven ook!

Actief Werkt! is een uitzendbureau, wij hebben contact met veel organisaties. Natuurlijk helpt dat. Maar ook reguliere bedrijven kunnen nog wat leren. Ga in gesprek met je netwerk. Steek je kop je niet in het zand. Het is een kwestie van een lange adem. Communiceren, samenwerken, doorzetten en succesverhalen delen. Want als je als organisatie eenmaal die re-integratieflow te pakken hebt, levert het onwijs veel blije gezichten op!

Meer weten of verder praten? Wellicht kan Actief Werkt! iets betekenen. Binnenkort een kopje koffie doen?

Tessy Derks is Flexadviseur bij Actief Werkt!. In haar functie is ze verantwoordelijk voor het mede ontwikkelen en Tessy Derksvertalen van het HR-beleid ten aanzien van de flexcollega's. Daarnaast fungeert ze als vraagbaak en sparringpartner voor de operatie, met als uitgangspunt het realiseren van een optimale kennisoverdracht van de uitzendwetgeving/ HR- vraagstukken.