Het is koud, nat, grijs en ja, aan onze winterjas zijn we helemaal gewend. Het is volop herfst met soms winterse trekjes. De bekende druipneus, rillingen en raspende keelpijn komen weer in zicht. Het is tijd voor actie! Lees onze bijsluiter over ‘Hoe overleef ik de wintermaanden zonder fikse verkoudheid of griep?’.
Door: Kyra Joosen
De strijd tegen bacteriën
Het griepvirus verspreidt zich door besmetting. Denk aan deurklinken en toetsenborden maar ook door iemand de hand te schudden, kun je verkouden worden. Je moeder heeft het vroeger vast en zeker vaak genoeg gezegd: ‘Was je handen’. En dan bedoel ik ook echt met zeep en goed die klauwtjes over elkaar heen wrijven. Je handen zijn namelijk de grootste vijand. Nou ja, voornamelijk de +/- 150 verschillende soorten bacteriën die daar wonen. Ren jij al naar de wasbak?!
Korrels slaapzand
Slapen is hét beste medicijn tegen alles. Zorg dus voor 6 tot 8 uur slaap per nacht, afhankelijk per persoon. Kun je niet slapen? Drink dan warme melk of kruidenthee. Uitslapen in het weekend gaat je niet redden bij een slaaptekort. Juist hierdoor raakt je biologische klok alleen maar van slag. Zorg dus voor ritme en regelmaat. En nee, af en toe een avondje doorzakken kan echt geen kwaad! Alles met mate.
Groenten en vitamientjes
Helaas zien we de zon te weinig in de winter. Natuurlijk kun je een vakantie boeken naar een tropische bestemming. Een goedkopere oplossing is het slikken van vitamine D. Zonlicht is de belangrijkste bron van deze vitamine die nodig is om calcium uit voeding in het lichaam op te nemen. Eet wat vaker een kiwi, ananas of sinaasappel als tussendoortje en vul je lunch aan met wortels en tomaat. Ze geven je een echte vitamine C boost!
Spoelen maar
Drink veel water of kruidenthee. Afvalstoffen verlaten hierdoor eerder je lichaam. Weg met die ziektekiemen! Na je toiletbezoek wel weer even je handen wassen. Denk aan die 150 verschillende bacteriën…per hand!