Menu

Campagne 'veilig werken met machines' van start

vrijdag 25 september 2020

Elke dag zijn duizenden flexcollega's via ons aan het werk. Hun veiligheid is natuurlijk enorm belangrijk. We doen er alles aan om bedrijfsongevallen te voorkomen, samen met onze opdrachtgevers. Maar soms zit een ongeluk in een klein hoekje, en sommige beroepen brengen nou eenmaal risico's met zich mee. De komende periode besteden we veel aandacht aan veilig werken met machines.

 


Veilig werken met machinesWaarom besteden we veel aandacht aan veiligheid?

De cijfers liegen niet. Helaas zien we het aantal arbeidsongevallen stijgen. Ieder jaar verschijnt de Monitor Arbeidsongevallen. Daarin kunnen we lezen wat de ontwikkelingen zijn; hoeveel meldingen van arbeidsongevallen zijn er gedaan?  Wat zijn de meest voorkomende ongevallen, en in welke sectoren werk je het veiligst of onveiligst?

De meeste slachtoffers van ernstige arbeidsongevallen vallen in de bouw, gevolgd door de sector afval & recycling. Ook industrie en Logistiek zijn sectoren waar het aantal ongevallen relatief hoog is. In de drie laatstgenoemde sectoren zijn veel van onze flexcollega's actief: reden om veel aandacht te besteden aan voorlichting. 

 

Wie zijn het vaakst betrokken bij ongevallen?

Uit de Monitor Arbeidsongevallen komt ook naar voren wie het meest risico lopen op een arbeidsongeval op de werkvloer. Werknemers bij kleine bedrijven lopen meer risico dan werknemers bij grote bedrijven. Jongeren lopen meer risico dan oudere werknemers, en mannen en niet-Nederlandse werknemers zijn ook vaker betrokken bij ongevallen. 

Het goede nieuws: ongevallen komen minder vaak voor bij bedrijven die veel aandacht hebben voor preventie. Je kunt dus zeker wat doen om ongevallen te voorkomen. Goede voorlichting, het beschikbaar stellen van beschermingsmiddelen, het aanwijzen van een verantwoordelijke binnen je organisatie, het zijn allemaal zaken die een positieve bijdrage leveren aan veiligheid op de werkvloer.

 

Veilig werken met machines

In de Monitor Arbeidsongevallen lees je ook terug dat werken met machines veel risico met zich meebrengt. Mensen kunnen bijvoorbeeld  bekneld raken in een machine. Gelukkig zijn er in de meeste bedrijven goede voorschriften en beschermingsmiddelen aanwezig. Het is natuurlijk wel zaak dat je je er aan houdt. De belangrijkste verantwoordelijke voor veiligheid in ieder bedrijf, is iedere medewerker zelf!

Waar moet je aan denken als je met machines werkt? 

  • Iedere machine moet een noodstop hebben. Zorg dat je weet waar deze zit, zodat je  in een gevaarlijke situatie snel kunt handelen.
  • Draag de juiste kleding, vermijd wijde mouwen of sjaals die tussen de machine kunnen komen.
  • Maak gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen: werkhandschoenen en werkschoenen met stalen neuzen.
  • Draag je lange haar niet los.
  • Draag geen kettingen, armbanden en ringen.
  • De machine moet goed onderhouden zijn en regelmatig gecontroleerd worden.
  • Er moeten veiligheidskappen zijn voor draaiende en bewegende onderdelen. Deze moeten schoon en krasvrij zijn. 

Als werknemer is het belangrijk dat je duidelijke instructies krijgt van je leidinggevenden, zodat je weet welke maatregelen jij moet nemen om je werk veilig te kunnen doen. Heb je vragen? Stel ze dan zeker aan je leidinggevende, of via het uitzendbureau als je via een uitzendbureau werkt. Als je aan de slag bent via Actief Werkt! kun je altijd contact opnemen met je vestiging als je vragen hebt of je zorgen maakt over de veiligheid in je werkomgeving.

Lees hier meer over veilig werken

 Contact met Actief Werkt!

 

 

bron: Monitor Arbeidsongevallen Inspectie SWZ, Arbo Online, de Werkveiligheidswijzer