Menu

Blije flexcollega’s, van begrip naar toepassing!

donderdag 3 maart 2016

De mogelijkheden om (potentiële) medewerkers te testen via (online) assessments zijn de laatste jaren sterk toegenomen. Bedrijven zetten assessments in bij nieuwe- en bestaande medewerkers, als onderdeel van werving- & selectieprocedures maar ook om interne- en externe carrièrepaden gestructureerd vorm te geven. In Nederland testen we wat af. Voornamelijk voor hoger opgeleiden bestaan talloze HR-instrumenten. Voor lager geschoolde mensen zijn minder testen ontwikkeld. Maar wat zou je willen testen? Begint het niet bij de basis? Zorgen dat onze flexcollega’s doen waar zij daadwerkelijk blij van worden?


In mijn eerste blog benoemde ik het al, Actief Werkt! is benieuwd naar de aspecten die onze flexcollega’s bezig houden. We willen meer weten over onze mensen. Het gesprek aan gaan over wensen en ambities. Weten wat de drijfveren zijn en wat mensen daadwerkelijk beweegt. Ook onze opdrachtgevers hebben een (economisch) belang bij een tevreden (flexibele) werkvloer. Minder verloop en verzuim door tevreden- en betrokkenheid. Het optimaal benutten van het beschikbare arbeidspotentieel wat resulteert in verhoogde productiviteit en het vergroten van interne mobiliteit. Ofwel, onze flexcollega’s die helpen om de businesspropositie van de opdrachtgever waar te maken!

Assessmenttools

Maar hoe krijg je dat nu voor elkaar, blije flexcollega’s? Dan moeten we dus weten wat deze doelgroep blij maakt. Zonder iedereen over één kam te scheren. Het merendeel van de beschikbare assessmenttools in Nederland is gericht op het geven van een ‘voorspelling’ over hoe iemand in een bepaalde functie / op een bepaald niveau functioneert. Uitzendbureau Actief Werkt! pakt dat anders aan. Wij gebruiken onze Werkprofieltest. Dit is geen intelligentietest maar een drijfverentest. Het is een test die inzicht geeft in de werkwereld van lager opgeleiden. Het gaat daarbij niet alleen over het soort werk, maar ook over de werkomgeving. Dit is een van weinige testen speciaal ontwikkeld voor lager opgeleiden. Iets dat bij het merendeel van onze (productie, logistiek en schoonmaak) klanten en flexcollega’s past. De Werkprofieltest bestaat uit een aantal duidelijke vragen. Op basis hiervan brengen wij het (persoonlijkheid)profiel van de medewerker in kaart.


Er zijn vijf (persoonlijkheid)profielen, namelijk; ambitieuze teamspeler, toegewijde werker, krachtige doener, betrouwbare uitvoerder en de zelfstandige optimist. Deze profielen kennen eigen wensen en drijfveren op het gebied van werk. De een werkt bijvoorbeeld het liefst met mensen, de ander met machines. Sommige mensen werken het liefst alleen, anderen liever in een team. Iedereen is uniek en voegt iets toe. De toegevoegde waarde van de Werkprofieltest wordt bepaald door tijdens een persoonlijk gesprek de behoeften van de organisatie en de individuele medewerker samen te laten komen. De Werkprofieltest geeft naast het realiseren van de optimale match ook handvatten voor de aansturing van en inzicht in de opleidingsbehoeften van de verschillende profielen.

Werk waar je blij van wordt

Afsluitend wil ik nog terug komen op mijn eerste vraag. Begint het voor onze flexcollega’s niet gewoon bij de basis, werk doen waar je blij van wordt? Ik zeg: ‘Ja!’. Uitzendbureau Actief Werkt! wil graag dat onze flexcollega’s werk doen waar zij blij van worden. Ik denk dat dit de basis is. Want hoe meer drijfveren onze flexcollega’s in de werkzaamheden terug vinden, hoe beter onze flexcollega’s zich op hun plek voelen.
In 2016 timmert uitzendbureau Actief Werkt! verder aan de weg met de uitrol van deze Werkprofieltest. De Werkprofieltest kan op talloze momenten en manieren worden ingezet. Met een inventariserend gesprek bepalen Actief Werkt! en de klant op welke momenten de Werkprofieltest in het HR beleid kan worden ingepast. Door de Werkprofieltest inclusief het persoonlijke gesprek realiseren wij een optimale match, een resultaat voor iedereen.
Ook nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor uw organisatie geworden? Binnenkort een kopje koffie doen?

Tessy Derks is Flexadviseur bij Actief Werkt!. In haar functie is ze verantwoordelijk voor het mede ontwikkelen en vertalen van het HR-beleid ten aanzien van de flexcollega's. Daarnaast fungeert ze als vraagbaak en sparringpartner voor de operatie, met als uitgangspunt het realiseren van een optimale kennisoverdracht van de uitzendwetgeving/ HR- vraagstukken.