Menu

Werkgever? Houd griep buiten de deur.

donderdag 4 februari 2016

Voor wie het nog niet gemerkt heeft: we hebben te maken met een griepepidemie. Vervelend voor de patiënten, maar zeker ook voor werkgevers. 

Tips voor werkgevers

TNO berekende dat ruim 770.000 Nederlandse werknemers griep hebben gehad in 2015,  Dat zorgde voor een schadepost van 928 miljoen euro. Een paar eenvoudige maatregelen op de werkvloer kunnen veel ziekteverzuim voorkomen. Handhygiëne speelt hierin een grote rol, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek*. 

Een griepvirus verspreidt zich eenvoudig door de lucht en via de handen. Smerige hotspots op de werkvloer zijn deurklinken, telefoons en toetsenborden. Zij bevatten relatief veel micro-organismen die door slechte handhygiëne verspreid worden. Handen wassen is essentieel voor het voorkomen hiervan. Ondanks dat iedereen dit weet, gebeurt het nog onvoldoende. Op de website van kenniscentrum facilitair lezen wij een verontrustend bericht:  "ruim de helft van de Nederlanders wast de handen na een toiletbezoek niet met zeep*. Tijdens een steekproef** werd bij 59 procent van de geteste personen een verhoogde concentratie micro-organismen op de handen aangetroffen – lees: vervuilde handen. Dat, in combinatie met het contact tussen mensen, grote aantal bezoekers van kantoorruimtes en bedrijfspanden, zorgt voor een groot risico op een besmetting met het griepvirus. Ook kranen, zeepdispensers en spoelknoppen in de toiletruimtes op het werk zijn, hoe raar het ook klinkt, een bron van besmetting.

Het is dus belangrijk medewerkers bewust te maken van het belang van handhygiène.  Hang eventueel de ‘gouden regels voor het handen wassen’ naast de kraan om mensen bewust te maken van hun eigen gedrag. Zorg daarnaast voor producten die verspreiding van het griepvirus helpen voorkomen wanneer een nieuwe griepepidemie zich aandient. Zet bijvoorbeeld dispensers met desinfecterende handgel bij de toegang tot werkruimtes en de bedrijfskantine.
Ook belangrijk: zorg ervoor dat de medewerkers hun handen goed kunnen drogen. Vochtige handen verspreiden namelijk tot duizend keer meer bacteriën.

* De metingen zijn verricht met behulp van HygieneConnect bij verschillende soorten organisaties, waaronder bedrijven in de voedingsindustrie, het onderwijs en de horeca, en in kantooromgevingen. In totaal is het gedrag van honderdduizend toiletbezoekers geanalyseerd.

**Steekproeven gehouden op 15 oktober op Amsterdam Centraal station en Brussel-Zuid onder 174 willekeurige voorbijgangers.

Bron: Kenniscentrum Facilitair