Menu

Ziek worden op vakantie, wat nu?

5 October 2018 - Cato van Vliet

Stel je bent op vakantie. Je wordt ziek of krijgt een ongeluk. Wat nu? Wie bel je? Ben je verzekerd? Dit zijn allemaal vragen die door je hoofd gaan spoken als je in zo’n situatie zit. Wij zetten alle zaken voor je op een rijtje

 

Ziekmelden

Op het moment dat je ziek wordt, bel je meteen je uitzendbureau om dit te melden. Doe dit ook schriftelijk, dus via mail of brief. Hierbij geef je aan dat je in aanmerking wilt komen voor ziektegeld, omdat je niet meer van je vakantiedagen kunt “genieten” en eventueel dat je vermoedelijk nog niet zal kunnen werken als je terug komt van vakantie. De arts die je behandelt moet hiervoor ook een verklaring tekenen en meegeven. Hiermee kan je aantonen dat je ook recht hebt op ziektegeld.

Houdt er rekening mee dat je meteen terug moet komen naar Nederland als dit medisch mogelijk is. Eenmaal thuis ga je verder met je behandeling. Ook dit moet je meteen laten weten bij het uitzendbureau en het bedrijf waar je werkzaam bent. Als het niet mogelijk is om meteen terug te komen naar Nederland, moet de dokter hier een verklaring voor tekenen. Deze stuur je naar je het uitzendbureau.

Het is belangrijk om regelmatigcontact op te nemen met het uitzendbureau. Hierbij laat je weten hoe het met jou en je herstelproces gaat. Als je weet wanneer je weer kan werken, laat dit dan meteen weten aan het uitzendbureau.

 

Wie bel je?

Als er op vakantie een ongeluk gebeurt, waarbij het geen spoed is, bel je als eerste de alarmcentrale van je zorg- of reisverzekering. Dit nummer staat achterop je zorgverzekeringspas. Zij leggen je de volgende stappen uit en raden een ziekenhuis aan. Stel je hebt écht een noodgeval, dan bel je het landelijke noodnummer hierbij werkt 112 in heel Europa. Als je buiten Europa op vakantie gaat, zoek dan voor je op vakantie gaat het plaatselijke noodnummer op.

 

De verzekering

Je verzekering vergoedt alleen de kosten van noodzakelijke zorg. Let op, ze vergoeden alleen de “Nederlandse” kosten. Dit houdt in dat een bepaalde behandeling ‘X’ kost in Nederland, dus vergoeden ze maximaal tot bedrag ‘X’. Kost de behandeling meer in het land waar je de zorg krijgt? Dan zijn de overige kosten voor jezelf. Ook moet je rekening houden met je eigen risico, deze geldt ook in het buitenland.

 

Om mee te nemen

Zorg dat je tijdens je vakantie binnen Europa je ‘European Health Insurance Card’ (EHIC), bij je hebt. Deze pas kan je gratis aanvragen bij je zorgverzekeraar en geeft aan buitenlandse zorgverleners aan dat je recht hebt op noodzakelijke zorg. Je hoeft de rekening dan niet zelf voor te schieten. Ga je buiten Europa op vakantie, dan heb je een E-111 formulier nodig, ook deze kan je aanvragen bij je zorgverzekeraar.

 

Hoe naar huis?

Als je niet meer in staat bent om op de geplande manier naar huis te gaan, helpt de alarmcentrale je. Als dit betekent dat je een vlucht moet boeken, wordt dat door hen geregeld en door je reisverzekering vergoed. Als het om een kind gaat, mag er altijd één ouder mee.

 

Annuleren

Als iemand zo ziek wordt dat de vakantie niet door kan gaan, kan je kosteloos annuleren als je een ‘annuleringsverzekering’ hebt afgesloten. Alleen directe familie kan dit. Bijvoorbeeld: je kind wordt ziek, dan kunnen alleen het kind zelf en de ouders hun vakantie annuleren. Als er nog andere familie mee gaat kan dat helaas niet. Je hebt een doktersverklaring nodig om aan te kunnen tonen dat de zieke niet in staat is om te reizen.

 

 

 

Bron: https://www.anwb.nl/verzekeringen/reisverzekering/ziek-tijdens-vakantie