Iedere dag werken duizenden flexkrachten voor ons. Wij vinden het natuurlijk enorm belangrijk dat zij zowel lichamelijk als emotioneel veilig aan het werk kunnen.
Geintje. Of toch niet?
'Ongewenste omgangsvormen' is een breed begrip. Wat bedoelen we er mee? Wanneer je collega’s zich schuldig maken aan buitensluiten, (seksuele) intimidatie of pesten. Het blijkt in de praktijk een lastig onderwerp: wanneer is iets een geintje, wanneer is er meer aan de hand? En wie zijn verantwoordelijk? Degenen die een actieve rol nemen, of ook degenen die het zien gebeuren maar niets doen?
Ongewenst gedrag beïnvloed productiviteit
Wat we in ieder geval zeker weten is dat de gevolgen van ongewenste omgangsvormen op de werkvloer groot zijn. Allereerst natuurlijk voor degenen die er psychische problemen door ondervinden, maar ook voor de productiviteit en continuïteit binnen een bedrijf. Wanneer de sfeer onder druk staat, melden mensen zich vaker ziek of gaan ze op zoek naar een andere baan. Iedereen is slechter af in een bedrijfscultuur waar pesten voorkomt.
Buitensluiten, (seksuele) intimidatie en pesten komen helaas voor op de werkvloer. De gevolgen kunnen groot zijn en het kan iedereen overkomen. Het betekent niet dat je zwak bent, het overkomt ook assertieve mensen.
Wat kun je doen als het jou overkomt?
Door deze tips te volgen, kun je jezelf beschermen en sterk blijven in moeilijke situaties:
Wees alert: Herken pestgedrag snel en bespreek het met iemand die je vertrouwt.
Vraag om uitleg: Confronteer iemand met een vervelende opmerking en vraag naar de intentie.
Blijf kalm: Voorkom emotionele reacties die de pestkop kunnen aanmoedigen.
Focus op feiten: Houd een dagboek bij en bespreek feiten in plaats van gevoelens.
Praat erover: Deel je emoties met iemand uit je privé-omgeving die je vertrouwt.
Let op je gezondheid: Zorg goed voor jezelf door gezond te eten, voldoende te slapen, actief te blijven en frisse lucht op te zoeken. Een goede lichamelijke conditie helpt ook mentaal en emotioneel.
Blijf netjes: Spreek niet kwaad over iemand die pest, dit kan negatief op jou terugslaan. Zet geen beschuldigende berichten online en probeer boven het gedrag van de ander te staan.
Voel jij je onveilig op de werkvloer?
Het is niet altijd gemakkelijk om aan de bel te trekken, maar wel heel erg belangrijk. Praten is een eerste belangrijke stap. Het is vaak een enorme opluchting om je verhaal te kunnen doen. Je kan je verhaal altijd kwijt bij je contactpersoon van Actief Werkt! Daarnaast kun je ook contact opnemen met onze Vertrouwenspersoon (actiefwerkt.nl). De Vertrouwenspersoon luistert en zoekt samen met jou naar de volgende stap. Samen kijk je of hulp van derden ingeschakeld wordt, maar als melder heb je altijd zelf de regie.