Menu

Werken in de kou

30 December 2022 - Nienke Stobbe

Het is hartje winter en dat betekend werken in de kou, brrrr! Niet alleen buiten werken kan koud zijn, maar ook in onverwarmde loodsen of koelcellen. Als een werkplek té koud is, kunnen werknemers soms minder goed presteren en bovendien ziek worden. Het is dus belangrijk om goed voorbereid naar werk te gaan en rekening te houden met bijvoorbeeld kleding en uitrusting. Lees snel verder voor tips om werken in de kou aangenamer en veiliger te maken voor jezelf!

Tips voor werken in de kou

  • Het is belangrijk om onderkoeling te voorkomen of zelfs bevriezing. Bescherm je dus goed tegen de kou. We hebben hier de beste tips voor verzameld:
  • Draag warme en isolerende kleding.
  • Draag ventilerend ondergoed en bovenkleding, om te voorkomen dat je zweet.
  • Draag meerdere lagen kleding. Meer laagjes = meer warmte.
  • Draag bij regen of wind waterdichte, dampdoorlatende overkleding met capuchon, handschoenen en waterdichte laarzen. Zorg ook dat je reserve kleding bij je hebt.
  • Draag handschoenen. Er bestaan speciale contacthandschoenen voor wanneer je gereedschap of machines moet bedienen.
  • Draag veiligheidsschoenen of veiligheidslaarzen met dikke zolen en dikke, wollen sokken.
  • Vervang natte sokken direct voor droge sokken.

Klik hier voor meer informatie over werken in de kou.

Veilig van en naar je werk reizen in de kou

Ga je met de auto naar je werk? Zorg dan dat je in ieder geval een ijskrabber, een slotontdooier en voldoende antivries ruitenwisservloeistof bij de hand hebt. Ga nooit de weg op als je ramen niet volledig schoon en ijsvrij zijn. Dit is een stuk veiliger en scheelt je een boete: Klik hier voor meer info hierover.

Ga je op de fiets naar je werk? Controleer je fietsbanden. Banden met minder spanning zorgen namelijk voor meer grip op gladde wegen. Heb je een elektrische fiets? Als het koud is, gaat de batterij minder lang mee. Laad ze dus regelmatig op, bij kamertemperatuur. En het allerbelangrijkst: Laat je zien! Het is langer donker in de winter en dus ook gevaarlijker voor een fietser. Een werkend voor- en achterlicht is dus essentieel. Kijk na of de batterijen nog werken en de kabels in orde zijn. En gebruik fluorescerende accenten om nog meer op te vallen. Klik hier voor de regels fietsverlichting.

Met bovenstaande tips kun je ervoor zorgen dat je veilig en verantwoordelijk kunt werken in de kou. Hou onze blog in de gaten voor meer informatie en tips om veilig te werken.