Menu

Wat recruiters écht niet willen horen tijdens een sollicitatiegesprek

2 May 2018 -

Je hebt veel moeite gestoken in het opleuken van je cv en het schrijven van een mooie sollicitatiebrief. En deze moeite wordt beloond en opgemerkt: er verschijnt namelijk een uitnodiging in je mailbox of je krijgt een telefoontje. Nu denk je: ‘YES. Eindelijk een sollicitatiegesprek in de wacht gesleept.’

Je kunt je geluk niet op en gaat meteen je sollicitatiegesprek netjes voorbereiden. Want je wil je beste beentje voorzetten! Bij deze voorbereiding is het natuurlijk ook goed om te weten wat recruiters juist niet graag willen horen. Je wil immers niet 'gemaakt' overkomen, want daar prikt een recruiter zo doorheen. 

Jezelf op de borst kloppen

Wanneer je voldoet aan de meeste eisen die in de vacaturetekst staan, kun je zelfverzekerd het gesprek ingaan. En dat is alleen maar goed! Toch is dit nog geen reden om jezelf op de borst te kloppen. Iedereen heeft namelijk ook minpunten en maakt fouten, daar zijn we mensen voor. Natuurlijk mag je je verhaal hier en daar wat aandikken om de beste versie van jezelf te laten zien, want er zijn waarschijnlijk nog meer kandidaten die precies hetzelfde doen. 

Maar om op te vallen moet je echt durven om jezelf te zijn. Zo kan een recruiter beter inschatten of je geschikt bent voor de functie. Want wat onderscheidt jou van al die sollicitanten die allemaal hetzelfde riedeltje opdreunen? Precies, jouw unieke persoonlijkheid. Ook is het leuk om te laten zien wat je in je mars hebt, bijvoorbeeld door iets te vertellen over werk dat je eerder hebt uitgevoerd. Je kunt eventueel zelfs een foto van een vorig project meenemen als voorbeeld. 

Mijn valkuil is…

Bij veel sollicitatiegesprekken wordt gevraagd naar valkuilen of slechte eigenschappen. Het is daarom goed om alvast na te denken over een goed én eerlijk antwoord op die vraag. Soms geven sollicitanten aan dat ze te 'perfectionistisch' kunnen zijn, maar dit zien recruiters vaak niet als een goed antwoord. Door zo'n antwoord te geven, zeg je eigenlijk dat je geen slechte eigenschap van jezelf kunt of wilt noemen. Je scoort hier geen punten mee, omdat de kandidaten die voor jou gingen waarschijnlijk ook standaard dit antwoord gaven. 

Weet je oprecht niet wat jouw valkuil is, vraag het dan eens aan je vrienden of familie. Probeer je valkuil om te buigen naar iets positiefs. Stel je kunt niet goed tegen kritiek, dan zeg je dat gewoon en geef je aan dat je hier aan werkt. Dat getuigt van lef en persoonlijkheid.

Zeggen dat het je een leuk bedrijf lijkt

Het meest standaard antwoord dat je kunt geven op de vraag waarom je bij het bedrijf wil werken, is dat het je een leuk bedrijf lijkt. Dit is vanzelfsprekend, want je gaat niet zomaar ergens solliciteren. Het is duidelijk dat je het bedrijf leuk vindt. Deze vraag is dan ook niet bedoeld om het bedrijf op te hemelen, maar meer om erachter te komen waarom je hier eigenlijk echt wil werken en of je je goed hebt voorbereid. Zie het als jouw kans om de recruiter te overtuigen dat je dit bedrijf echt ziet zitten, bijvoorbeeld door te vertellen hoe je het bedrijf (of het werk dat ze doen) kent of wat je al weet over je toekomstige collega's. 

Heb je nog vragen?

Je sollicitatiegesprek loopt ten einde en de recruiter is benieuwd of jij nog vragen hebt. Nu heb je misschien weleens gehoord dat het goed is om altijd een vraag te stellen om nog eens je belangstelling in het bedrijf te onderstrepen. Dit hoeft echter niet per se. Is alles duidelijk en zijn al jouw vragen tijdens het gesprek al beantwoord? Dan kun je prima zeggen dat je geen vragen meer hebt en dat alles helder is. Stel nooit vragen omdat je denkt dat je vragen moet stellen. Stel ze alleen als je echt nog iets wil weten. De recruiter zit daar namelijk niet op te wachten.

Zorg dus dat je al aardig wat weet over het bedrijf waar je gaat solliciteren. En vergeet vooral niet om oprecht over te komen. Heb je vragen of wil je even overleggen? Neem dan gerust contact met ons op. Succes!

 

Start met solliciteren