Menu

Tips voor het voorkomen van griep op de werkvloer

13 February 2020 -

Deze week werd bekend: er heerst officieel een griepepidemie. Griep kent een duidelijk seizoenspatroon en we kunnen ziekteverzuim als gevolg daarvan deels voorspellen. Als werkgever wil je het ziekteverzuim zo laag mogelijk houden. Wat kun je proactief doen? Hier lees je onze tips. 

Verschillen in ziekteverzuim tussen bedrijven

De cijfers verschillen per bedrijfstak. Over het algemeen is het ziekteverzuim het hoogst in de gezondheidszorg. Ook in afvalbeheer, in de industrie en in het openbaar bestuur zien we hoge verzuimcijfers. Actief Werkt! is in al deze sectoren actief. Voor ons is het beheersen van ziekteverzuim dan ook een belangrijk onderwerp. Welke verschillen zien we nog meer? Het ziekteverzuim is het laagst in bedrijven tot 10 medewerkers. Binnen het MKB is het verzuim sowieso redelijk laag te noemen: 3,8%. Toch zien we hier ook een lichte stijging. Dit heeft alles te maken met aandacht voor verzuimpreventie bij werkgevers. Conclusie: het onderwerp op de agenda zetten is dus zinvol.

De kosten van een zieke medewerker lopen natuurlijk enorm uiteen. Volgens TNO kost een zieke werknemer per dag gemiddeld € 223,-. Jaarlijks betekent dit voor werkgevers in Nederland een schadelast van honderden miljoenen euro’s. 

Dit jaar een late griepgolf?

Uit onderzoek van het CBS en TNO blijkt dat de meeste ziekmeldingen een gevolg zijn van griep en verkoudheid. In 40% van de gevallen wordt deze klacht genoemd. De top 3 wordt verder ingevuld door buikklachten (2) en psychische klachten (3).
Vorige week maakte Gezondheidsinstituut Nivel bekend dat de huidige griepgolf tien tot vijftien weken kan aanhouden. Vergeleken met andere jaren zijn we laat in 2020. Vaak beginnen griepgolven in Nederland al in december.

Is griep te voorkomen?

Er zijn veel manieren om het risico dat je griep krijgt te verkleinen. Alles draait om hygiëne. De maatregelen zijn voor de meeste mensen voor de hand liggend: papieren zakdoekjes gebruiken, vaak handen wassen, uit de buurt blijven van mensen die griep hebben. Hoewel het niet altijd gemakkelijk is om er op de werkvloer rekening mee te houden, kun je de kans dat je besmet raakt enorm verkleinen als je dat wel doet.

Wat kun je als werkgever doen?

Voor werkgevers is het zinvol om in bredere zin aandacht te besteden aan veilig en gezond werken. Wanneer je een gezond leefpatroon hebt, is dat gunstig voor je immuunsysteem, de basis. Het immuunsysteem is de eerste verdediging tegen het griepvirus. Als werkgever van onze flexcollega’s besteden we veel aandacht aan het stimuleren van een gezond leefpatroon; aan voldoende bewegen en slapen, aan het belang van frisse lucht en gezonde voeding.

Enkele tips:

  • Biedt vers fruit aan op de werkvloer.
  • Besteedt aandacht aan gezonde voeding in de bedrijfskantine.
  • Biedt voldoende gelegenheid voor pauzes in de buitenlucht.
  • Stimuleer handen wassen, en geef informatie hierover. (Wist je dat het vijftien tot twintig seconden duurt voordat water met zeep effectief is?)
  • Zorg voor reinigingsdoekjes en handsanitizer op de werkplek en in gemeenschappelijke ruimtes.
  • Stimuleer medewerkers om thuis te blijven als ze het virus bij zich dragen om besmetting te voorkomen.
  • Zorg dat het eenvoudig is voor je medewerkers om veel te drinken.
  • Zorg voor voldoende ventilatie op de werkplek. 

En tenslotte, ook relativerend; aangezien stress het immuunsysteem verzwakt moeten we ook niet té paniekerig omgaan met het voorkomen van griep. Ben je eenmaal geveld, accepteer dat dan, zorg goed voor jezelf en ziek goed uit. Sterkte!

 Wilt u meer weten? Neem dan contact met een van onze medewerkers.

Vind uw dichtstbijzijnde vestiging