Menu

Ruzie op werk? Zo los je het netjes op

26 June 2018 -

Werk je in een magazijn en vliegen de collega’s elkaar soms in de haren? Of werk je op een bouwplaats en heeft iemand ongevraagd je hamer ‘geleend’? Irritant zeg... Maar er zijn altijd manieren om ruzies op te lossen en een goede werksfeer te bevorderen. Zo deal je met onenigheid op de werkvloer:

Zet soms een pan op je hoofd

Geen echte pan natuurlijk. We hebben het hier over een denkbeeldige pan, als een soort schild tegen negativiteit. Stel dat je collega even een slechte dag heeft of iets op je afreageert. Dat kan iedereen wel eens overkomen. Probeer het niet meteen persoonlijk op te vatten en zie het een keertje door de vingers. Zeker als het om iets kleins gaat. Mocht het vervelende gedrag de pan uit rijzen en jou persoonlijk aangaan, dan onderneem je actie en spreek je jouw collega op een normale manier aan. Door iemand op zijn gedrag aan te spreken voorkom je dat kleine irritaties grote irritaties worden.

Vuur met vuur bestrijden

Dat je vuur niet met vuur kunt bestrijden is algemene kennis. Hetzelfde geldt voor ruzies. Negatieve reacties lokken alleen maar meer negatieve reacties uit. In plaats van dat je al je energie in een pittige discussie steekt, kun je beter positief blijven en er niet te veel aandacht aan schenken. Verlaag je niet tot het niveau van je scheldende collega, maar zorg ervoor dat jij te allen tijde professioneel overkomt. Maak de situatie bespreekbaar op een rustige manier en houd de ander de spiegel voor met concrete voorbeelden. Ga dus niet zomaar dingen roepen. Vaak is het zo dat de ander op den duur ook kalmeert wanneer jij rustig blijft. 

Voer geen koude oorlog

Bij onopgeloste onenigheid blijft de spanning voelbaar, totdat het op een dag uit de hand loopt. Het is daarom goed om dingen uit te praten. Lukt het niet om de ruzie samen met je collega op te lossen? Dan is het slim om een derde partij erbij te halen, zoals je leidinggevende. In veel gevallen kan een leidinggevende bij een ruzie bemiddelen. Alle partijen hebben er namelijk baat bij dat de ruzie snel wordt opgelost. Zo’n ruzie is namelijk niet alleen slecht voor de werksfeer, maar daarmee ook voor het succes van het hele bedrijf. 

Wees geen ezel

Een ruzie is nooit leuk, zeker als je weet dat de ander misschien toch gelijk heeft. Je wilt dit gewoon niet inzien, maar daar wordt de ruzie niet beter op. Tussen twee koppige ezels komt het nooit goed. Daarom moet je eens bij jezelf nagaan of jij met jouw gedrag verandering in de situatie kunt brengen. Accepteer een keer je ongelijk of sluit een compromis. Mocht het zo zijn dat jouw collega wel een koppige ezel wenst te blijven en is de ruzie echt niet meer op te lossen? Dan is de werksfeer zodanig verpest dat het misschien een goed idee is om van baan te wisselen.  

Je staat er niet alleen voor. Een goede werksfeer is heel belangrijk, omdat je een groot deel van je leven op je werk doorbrengt. Dan moet het wel leuk blijven! We helpen je graag op weg naar jouw ideale baan. Neem vrijblijvend contact met ons op of bekijk onze vacatures.