Menu

Niemand is laagopgeleid en dit is waarom

15 May 2018 -

Denk jij dat je 'laagopgeleid' bent? Dat zien wij toch heel anders... ‘Laagopgeleid’ klinkt minderwaardig, maar dat is het zeker niet. Heb je de discussie onlangs meegekregen? Er werd opgeroepen om voortaan andere termen te gebruiken voor lager- en hoger- opgeleiden. En daar kunnen wij ons helemaal in vinden! 

Want waarom maken we eigenlijk zo duidelijk onderscheid in opleidingsniveau? En hoe zorgen we ervoor dat mensen die praktisch geschoold zijn evenveel waardering krijgen als mensen die theoretisch geschoold zijn? 

Gedreven vakmensen

In Nederland hebben we een grote groep vakmensen die ontzettend handig, creatief en gedreven zijn. Een groep vakmensen die vaak wordt afgeschilderd als 'laagopgeleid'. Maar deze benaming brengt helaas een negatieve lading met zich mee. Wanneer je praat over laagopgeleiden, klinkt het alsof deze groep minder is. En daar is natuurlijk niets van waar. Bekwame vakmensen zijn verre van laag!

Actief Werkt laagopgeleid of praktisch opgeleid?

 

Laagopgeleid? Nope, praktisch opgeleid!  

Vanaf nu kiezen we ervoor - net als talloze anderen die ons in deze discussie voorgingen - om de term laagopgeleid niet meer te gebruiken. Die term vervangen we voor 'praktisch opgeleid'. En zogenaamde hoogopgeleiden omschrijven we liever als 'theoretisch opgeleid'. Beide groepen verdienen respect en hebben elkaar regelmatig nodig. 

Respect voor denkers én doeners

Belangrijk is om iedere opleiding en ieder vak in zijn waarde te laten, vinden wij bij Actief Werkt! Daarom helpen wij doeners en werkers in diverse vakgebieden aan een baan die bij hen past. Wanneer je praktisch geschoold bent, voer je vaak een beroep uit dat ontzettend belangrijk is. Onmisbaar zelfs. Om die reden zou er veel meer waardering moeten zijn voor vakmensen. 

Spread the word

De eerste stap is de verandering in de manier waarop we zelf praten over ons vak, onze opleiding en onze krachten. Stap voor stap zullen anderen dit automatisch overnemen. De tweede stap is het verschil in maatschappelijke waardering daadwerkelijk verminderen én laten verdwijnen. Daar gaan we voor! Want theoretisch en praktisch geschoold heeft niets te maken met hoog of laag. Vind je niet? 

Bekijk de beroepen voor doeners en werkers