Menu

Is jouw collega jouw vriend(in)?

23 July 2020 -

Heb jij een collega die meer is dan een collega? Die je je vriend of vriendin zou noemen? Vriendschap op de werkvloer is goed voor je geluk, je gezondheid, voor productiviteit en voor je loopbaan. Er zijn ook nadelen. Wanneer vriendschap ontstaat op de werkvloer, kan dat ook betekenen dat anderen zich buitengesloten voelen. Of misschien vind je het moeilijker om werk-beslissingen te nemen als je het belang van je vriend of vriendin meeweegt. 

 

Wist je dat in verschillende landen heel anders omgegaan wordt met vriendschap op de werkvloer? Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat Amerikanen wel waarde hechten aan goede sociale contacten op de werkvloer, maar dat ze werk en vrienden doorgaans gescheiden houden. Dit in tegenstelling tot mensen bijvoorbeeld in India, waar collega's veel vaker over de vloer komen en mensen zelfs met collega's op vakantie gaan. 

 

Hieraan herken je echte vriendschap

Aan welke collega denk jij, als het gaat over vriendschap op de werkvloer? Check deze kenmerken van vriendschap, dan weet je of je collega echtdie vriend is, of gewoon een hele fijne collega!

 

1. Eerlijk en oprecht

Kun je zeggen wat je dwars zit? Twijfel je niet om je mening te geven en hoef je je niet af te vragen hoe iets overkomt? Eerlijk kunnen zijn tegen elkaar is een teken van vriendschap. Je vertrouwt er op dat jullie band tegen een stootje kan en dat je het voordeel van de twijfel krijgt.

 

2. Er voor elkaar zijn

Luistert je collega naar je als je een baaldag hebt? Gooit hij zijn spullen aan de kant om jouw verhaal te horen? Het betekent dat jouw problemen  belangrijk zijn om naar te luisteren. Je verhaal doen lucht altijd lekker op, wel zo fijn als iemand dan echt naar je luistert.

 

3. Niet oordelen

Je mag gewoon zijn wie je bent, vinden wat je vindt, je collega-vriend zal je er niet minder om waarderen.

 

4. Je bent graag in elkaars gezelschap

Zo simpel is het. Je voelt je gewoon op je gemak bij elkaar, of je nou hard aan het werk bent, bijpraat na het weekend of gewoon in dezelfde ruimte bent, vrienden vinden het fijn om bij elkaar te zijn.

 

5. Samen lachen

Samen lachen is altijd een goede graadmeter voor vriendschap! Soms lach je samen om niks, soms om een grap die alleen jullie snappen, het maakt allemaal niet uit. Samen lachen schept een band.  

 

vriend en collega

Ben jij toe aan een nieuwe baan en / of een nieuwe vriendschap? Kijk dan eens naar onze vacatures.

Naar vacatures