Menu

Ga je solliciteren? Tijd voor de grote social media schoonmaak!

13 June 2018 -

Ga je op zoek naar een nieuwe baan? Dan is de kans groot dat het bedrijf waar je solliciteert jouw naam uit nieuwsgierigheid in Google tikt. Jouw toekomstige werkgever is natuurlijk super benieuwd of jij de geschikte kandidaat bent voor de vacature en er niets geks over je te vinden is op het internet. Zorg er daarom voor dat jouw zoekresultaten in Google er spik en span uitzien.

Je socialmediakanalen staan hoogstwaarschijnlijk bovenaan de zoekresultaten, omdat jouw naam eraan gekoppeld is. Heb je geen rare foto’s op social media staan? Dan hoef je je geen zorgen te maken over je eerste indruk. Ben je echter een feestbeest en taggen je vrienden je regelmatig in beroerde kiekjes, dan is er werk aan de winkel. Tijd voor een grote social media schoonmaak!

Je hoeft echt niet al je foto’s te verwijderen. Het is natuurlijk niet de bedoeling om jouw stukje ‘privé leven’ af te pakken op het internet. Een feestje op z’n tijd moet gewoon kunnen! Zorg er wel te allen tijde voor dat jouw profiel er fatsoenlijk uitziet. Vraag desnoods de ongezouten mening van je vriend of vriendin over je foto’s en schrap de ergsten. De leuke aangeschoten of gekke foto’s kun je gewoon laten staan, maar loop wel even je privacy instellingen goed door. Jouw toekomstige werkgever hoef je niet (meteen) in je privé leven te betrekken door je vrienden tentoon te stellen en te laten zien wat jij graag met je vrije tijd doet.

Facebook

Op Facebook heb je meerdere mogelijkheden om de privacy van je account te beheren. Zo kun je per foto bepalen wie het mogen zien. Je kunt je volledige profiel afschermen of je kunt ervoor kiezen dat je eerst goedkeuring moet geven wanneer iemand jou tagt in een foto, voordat deze op jouw tijdlijn verschijnt. Waar je al deze privacy-instellingen kunt vinden leggen we je graag uit:

Desktop
Om je privacy-instellingen aan te passen op je computer of laptop ga je eerst naar Facebook in je internetbrowser en log je in. Klik in de bovenste blauwe balk helemaal rechts op het omgekeerde driehoekje naast het vraagteken. Nu zie je een menu verschijnen, kies onderaan in het menu voor ‘Instellingen’. Links zie je allerlei opties staan, kies hier voor ‘Privacy’. Er komen nu verschillende instellingen in beeld. Loop per instelling alles goed na en zorg dat er niets meer op ‘Openbaar’ of ‘Iedereen’ staat. Je kunt zelf bepalen wie welke inhoud van jouw Facebook-profiel te zien krijgt. Check ook links in het menu de optie ‘Tijdlijn en taggen’. Zorg dat hier ook niets op ‘Openbaar’ of ‘Iedereen’ staat. Wil je dat alleen je vrienden bepaalde inhoud zien? Kies dan voor ‘Vrienden’. Heb je liever dat niemand bepaalde inhoud ziet? Kies dan voor ‘Alleen ik’.

Smartphone
Wil je de instellingen aanpassen via je smartphone? Ga dan naar je Facebook-profiel op je telefoon. Onder je naam, header- en profielfoto zie je een viertal icoontjes staan; ‘Plaatsen’, ‘Profiel bewerken’ ‘Weergeven als’ en ‘Meer’. Bij ‘Weergeven als’ kun jouw profiel bekijken als iemand die geen vriend van je is op Facebook. Zo kun je zien wat er allemaal op ‘Openbaar’ staat. De modus van de foto’s die je liever niet ‘Openbaar’ wilt hebben kun je dan aanpassen. Loop je privacy-instellingen goed door. Dit doe je door weer terug te gaan naar je profiel en het vierde icoontje ‘Meer’ met de drie puntjes aan te klikken. Er komt een menu tevoorschijn. Kies voor ‘Privacysnelkoppelingen bekijken’. Onder het kopje ‘Privacy’ kun je al je privacy-instellingen doorlopen. Klik bijvoorbeeld op ‘Een paar belangrijke privacy-instellingen controleren’ en Facebook geeft je een duidelijke rondleiding door je privacy-instellingen plus de mogelijkheid om meteen aanpassingen door te voeren.

Facebook privacy instellingen

Instagram

Op Instagram kun je ervoor kiezen om je account op openbaar te zetten of juist privé te maken. Hoe je dit doet, leggen we je graag even uit:

Ga naar je Instagram-account op je telefoon en klik op de drie puntjes rechtsboven. Je krijgt dan de ‘Opties’ te zien. Scroll naar beneden totdat je bij de sectie ‘Privacy en beveiliging’ komt. Kies voor ‘Accountprivacy’. Nu zie je ‘Privéaccount’ staan met daarnaast een schuifknop om jouw account in privé of openbare modus te zetten. Wanneer jouw account op privé modus staat, dan kunnen alleen jouw volgers al jouw foto’s bekijken. Jij bepaalt wie je als volger accepteert en wie de inhoud van jouw account kan bekijken. Iemand die jouw Instagram profiel op zoekt en geen volger is, kan dus ook niet jouw inhoud bekijken.

Instagram privacy instellingen

Focus je niet alleen op je CV, motivatiebrief en het uiteindelijke sollicitatiegesprek. Maar check ook van te voren goed welke resultaten er opduiken wanneer iemand jouw naam Googlet en wat er op jouw socialmediakanalen allemaal zichtbaar is. Nu je weet hoe je jouw socialmediakanalen kunt afschermen, hebben we er alle vertrouwen in dat het helemaal goed komt met het maken van de eerste goede indruk online. Bekijk alvast de beschikbare vacatures.