Menu

3 basisingrediënten voor jouw droombaan

15 February 2018 -

Zoek jij ook naar die baan die écht bij je past? Een plek waar je vanuit je interesses aan de slag kunt en floreert? Veel mensen weten dat ze iets anders willen, maar ze weten niet precies wat. Actief Werkt! geeft 3 tips waarmee je kunt bepalen wat jouw droombaan is.

1. Weet wie je bent en wat je sterke kanten zijn

Het lijkt een open deur, maar het vinden van een baan die bij je past begint bij het ontdekken wat je echt interesseert, wat je passies zijn, wat je belangrijk vindt, wat je sterke kanten zijn en waar je op langere termijn naartoe wilt groeien.

Vragen die je hierbij kunnen helpen zijn:

  • Wat waren de momenten in mijn leven dat ik helemaal in mijn element was?

  • Welke activiteiten doe ik met plezier en waarin ervaar ik de meeste groei?

  • Waar had ik als kind al veel interesse in? Wat maakte me nieuwsgierig?

2. Welke aspecten van een vak vind je interessant?

Na het bedenken van wie je bent, wat je passies en wat je sterke kanten zijn, komt de volgende stap. Namelijk de vraag: wat maakt een functie, baan of vak interessant voor jou?

Als je nadenkt over een carrièreswitch, kunnen barrières als opleiding, omscholen en de tijd die je erin moet steken je ontzettend ontmoedigen om de stap te namen. Als je bijvoorbeeld een web developer bent, maar eigenlijk het vak van recht heel interessant vindt, kun je je laten tegenhouden door het idee dat je 8 jaar moet studeren om alle kennis in huis te hebben. En daardoor onderneem je wellicht geen actie om te doen wat je echt zou willen. In dat geval zou je voor jezelf na kunnen gaan: “Wat vind ik eigenlijk zo interessant aan het vak van recht?”. Misschien is het wel het menselijke en maatschappelijke aspect, het adviseren, diepgaand onderzoek doen, iets kunnen betekenen voor anderen of juist het houden van een pleidooi wat je erg aanspreekt.

Deze aspecten van het vak kunnen misschien ook wel in een vak terugkomen dat dichter bij je eigen vakgebied ligt. Het helpt enorm om feedback te vragen van mensen in je omgeving om hierachter te komen.

Basisingrediënten van een droombaan

3. Schakel je netwerk in

Praat erover met mensen in je omgeving, dit geeft je ontzettend veel inzicht in wat er mogelijk is. Vaak hebben vrienden, familie, kennissen en buren een groot netwerk. Zij kunnen je helpen om inzichtelijk te maken wat er eigenlijk allemaal voor functies zijn en waar je naar kunt zoeken.

Wil je een stapje verder gaan bij het verkennen van hoe je droombaan eruit ziet? Praat dan eens met iemand die in het vak zit. Een netwerkgesprek of misschien wel een halve dag meelopen met zo iemand kan concreter maken voor jezelf of die droomfunctie eigenlijk wel past bij je verwachtingen.

Heb je al een beeld maar wil je toch nog even sparren? Je kunt ook altijd met een van onze recruiters sparren over jouw volgende stap naar je droombaan.